Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zlatko i Ivan

Zapošljavaju 30 vršnjaka inženjera - Ovo je njihova poruka mladima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Projekt Croatian Makers koji su pokrenuli Nenad i Rujana Bakić donirali su brojni građani i uspješni poduzetnici. Svi žele pomoći da djeca u hrvatskim školama čim prije nauče osnove logike i programiranja te da imaju priliku vidjeti zanimaju li ih STEM područja. Među njima su i Zlatko Hrkać i Ivan Bešlić koji mladima poručuju da ulažu u svoje znanje.

Projektu Croatian Makers, koji su pokrenuli Nenad i Rujana Bakić, u cilju je da se djeci u hrvatskim školama omogući da kroz igru i učenje isprobaju BBC Micro:bitove (mini kompjutere) i vide zanima li ih možda robotika, automatika i programiranje. Projekt su s 3000 dolara donirali i uspješni i mladi poduzetnici Zlatko Hrkać i Ivan Bešlić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Projekt Croatian Makers "U lošem školstvu je zakopano jako puno dobrih učitelja" Slika nije dostupna Ivan Vidaković "Nedostatak IT-ja kao obveznog predmeta od osnovne škole sramota je akademskog sektora"

"Preuzmite obrazovanje u svoje ruke i njegujte pozitivan stav" - Zlatko Hrkać i Ivan Bešlić "Čim je prvu večer kampanja javno izašla, Ivan i ja smo osjetili želju i potrebu donirati ovako pozitivan projekt s idejom da se društvu pokaže kako stvari ipak mogu ići uz malo vlastitog truda i angažmana", kaže Zlatko.

"Rad gospodina Bakića pratimo otkako smo ga imali priliku slušati uživo na 'konferenciji o neuspjesima' u organizaciji HGK-a. U protekle tri godine čitamo njegove članke o tome kako pojedinac može mijenjati okolinu s pozitivnim stavom i upornim radom što i sami prakticiramo posljednjih 10 godina od prvog doticaja s poduzetništvom", kaže Ivan.

STEM REVOLUCIJA U HRVATSKIM ŠKOLAMA

Zlatko i Ivan prema definiciji spadaju u “millennials” generaciju rođenu između 1981. i 1997. U njihovom slučaju to znači da su jedni od onih koji su imali priliku odrastati zajedno s operacijskim sustavima DOS, Win 3.1, WIN XP te igrice posuđivati jedan drugome na disketama. Prvi put su se spojili “on-line” davne 1999., kada je Google bio tek studentski projekt u nastajanju. U ovoj STEM revoluciju u školama vide veliki potencijal.

"STEM revolucija omogućuje da učenici u školskim ustanovama nauče osnove logike i programiranja, a nakon toga će sami moći to predznanje unaprjeđivati kod kuće uz pomoć online lekcija, starijih prijatelja i roditelja. Vjerujemo kako će projekt već za 2-3 godine generirati povećani broj upisa u srednje tehničke škole koje su zapostavljenje u korist gimnazija i ekonomskih srednjih škola.

Već godinama posjećujemo velike konferencije koje okupljaju čak i do 80.000 sudionika kao što su Web Summit ili Mobile World Congress. Na njima imamo priliku iz godine u godinu vidjeti kako IT sektor raste brže nego što to većina vlada na svijetu može pratiti.

"RODITELJI I DJECA MORAJU ZNANJE PREUZETI U SVOJE RUKE"

Smatramo kako roditelji i njihova djeca moraju obrazovanje preuzeti u svoje ruke i pobrinuti se za vlastitu budućnost. Znanje je nešto što im nitko ne može oduzeti, a s pozitivnim stavom će pomalo mijenjati i sve prijatelje oko sebe", uvjeren je Hrkać.

"Čak i obrazovna reforma koja se napiše danas, te uđe u školski sustav za 2 godine bit će pomalo zastarjela iz pogleda eksponencijalnog rasta ICT znanja. Osobno sam imao priliku ići na nastavu informatike kod pokojnog profesora Markov. (X. Gimnazija u Zagrebu). On se još tada šalio na račun obrazovnog plana prema kojem smo morali učiti kako se pali računalo i bojaju slova u Wordu. On je tada samoinicijativno predavao C++ programski jezik te su učenici s interesom mogli već u srednjoj školi postati vrhunski programeri", kaže nam Ivan.

UČENJEM I RADOM DO USPJEHA

Pohađajući matematičko-tehničke škole i fakultete, Zlatko i Ivan cijelo su vrijeme bili u doticaju sinternetom i najnovijim ICT tehnologijama. Zbog toga su vrlo rano shvatili moć interneta, softwarea i na posljetku pametnih telefona. Kontinuiralno su razvijali software koji se gotovo 100% izvozi izvan granica Republike Hrvatske.

Njihov tim čini 30 mladih inženjera koji rade na sportskom “big data” projektu. U suradnji s najvećim svjetskim providerima sportskih podataka rade na analizi tisuća sportaša u realnom vremenu. Većina podataka otvorena je za javnost putem projekta www.SofaScore.com koji posjećuje 10 milijuna korisnika mjesečno. Druge detaljne analize koriste se i na specijaliziranim sportskim portalima i vrlo popularnim fantasy football managerima.

"Osim školovanih inženjera, trenutno imamo i nekoliko stipendista koji su za vrijeme studija odlučili isprobati realan sektor i razvijati svoje programerske vještine paralelno uz studiranje. Ovo je isto jedan važan smjer nove obrazovne reforme. Fakulteti moraju intenzivno surađivati s tvrtkama kako bi se poboljšala kvaliteta studijskog programa i pratio brzi napredak tehnologije", kaže ovaj uspješan dvojac.

"STEM područje (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) je ključno, ne samo jer se u njemu nalazi većina najatraktivnijih zanimanja današnjice, nego i zato jer kompetencije iz njega postaju nezaobilazne u većinu drugih zanimanja, a i ključno je za razvijanje duha i karaktera" - Nenad Bakić

Smatraju kako je STEM područje otvoreno prema brojnim idejama i omogućuje dječjoj mašti da sama istražuje koje su njihove granice i mogućnosti. "Roditelji će moći pomoći kada bude trebalo financijski uskočiti za nadogradnju opreme. Njihovo će dijete s vremenom otkriti kako postoje napredniji uređaji kao što su raspberry, arduino ili odroid. U tom će trenu moći sami složiti simpatične opcije kao što su prikaz temperature stana dok ste na godišnjem odmoru, daljinsko paljenje/gašenje rasvjete ili čak grijanja", slikovito opisuju Zlatko i Ivan.

PRIKUPLJANJE NOVCA I ZA NAGRAĐIVANJE EDUKATORA

Za projekt Croatian Makers do sada je kroz crowfunding prikupljeno sredstava za 40.000 BBC Micro:bitova što znači da će od iduće školske godine ovaj mini kompjuter biti na stolu svakog učenika 6. ili 7. razreda. Novac se sada prikuplja i za nagrađivanje edukatora-ambasadora.

"Na kraju ove kampanje pokazuje se i kako osim nabavke robota treba uložiti veliki trud od strane mentora koji trenutno volontiraju. Kako je kampanju podržalo više od 2000 tvrtki i pojedinaca, očekujemo kako će se možda i u toj bazi uglavnom IT stručnjaka tražiti volonteri. Oni bi zajedno s profesorima i mentorima mogli održavati 'gostujuća predavanja' u svojim područnim školama", poručuju ovi mladi poduzetnici koji su već pokazali da žele biti dijelom ove pozitivne promjene.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene