Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Croatia summit 2007. o budućnosti jugoistoka Europe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šefovi država ili vlada i visoki dužnosnici nekoliko europskih zemalja te predstavnici međunarodnih organizacija razgovarat će u petak i subotu na Croatia summitu 2007. u Dubrovniku o budućnosti jugoistoka Europe.

Očekuje se da će sastankom na vrhu pod nazivom "Novi jug Europe" dominirati pitanja sigurnosti i stabilnosti jugoistoka Europe te proces širenja NATO-a na tu regiju koja je u prošlosti bila poprištem brojnih ratova i sukoba.

Pročitajte i ovo Cesta prema Srđu - 1 Simbol nebrige Jedina cesta prema Srđu je proširena, ali tek djelomično: Stari problem još čeka rješenje Slika nije dostupna Croatia summit u Dubrovniku Pahor: Da nismo prošli kroz pakao, danas ne bi bili ovdje u raju

Domaćini tog tradicionalnog međunarodnog skupa premijer Ivo Sanader i predsjednik Sabora Vladimir Šeks u dva će dana ugostiti niz uglednih imena europske i svjetske politike.

Najavljen je dolazak predsjednika država i vlada osam zemalja jugoistočne Europe, nekoliko ministara vanjskih poslova, glavnog tajnika NATO-a Jaapa de Hoopa Scheffera, glavnog tajnika Vijeća Europe Terrya Davisa, pomoćnika američke državne tajnice Dana Frieda, Zbigniewa Brzezinskog - savjetnika za nacionalnu sigurnost bivšeg američkog predsjednika Jimmya Cartera, bivšeg turskog ministra
vanjskih poslova Hikmeta Cetina i drugih.

Na skup, koji će se održati u dubrovačkoj tvrđavi Revelin, stižu
gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili, premijer Albanije Sali
Berisha, Slovačke Robert Fico, Rumunjske Calin Popescu-Tariceanu, Makedonije Nikola Gruevski, Moldavije Vasil Tarlev i Kosova Agim Ceku.

Crnu Goru i Češku predstavaljat će zamjenici premijera Gordana Đurović i Alexander Vondra, Italiju posebni izaslanik predsjednika vlade Famiano Crucianelli, a Sloveniju ministar obrane Karl Erjavec.

Na skupu se očekuju i ministri vanjskih poslova Švedske Carl Bildt, Španjolske Miguel Angel Moratinos, Latvije Petras Vaitiekunas i zamjenica šefa japanske diplomacije Midori Matushima.

Premijeri zemalja Američko-jadranske povelje - Sanader, Berisha i Gruevski očekuju da njihove zemlje koje su među aspirantima za članstvo najviše odmakle u približavanju NATO-u, dobiju ohrabrenje glavnog tajnika De Hoopa Scheffera za ulazak u Sjevernoatlanski savez.

NATO je ranije nekoliko puta pohvalio provedene reforme u tim zemljama i najavio poziv novim članicama na idućem summitu koji se u Bukureštu održava u proljeće 2008.

Skup počinje u petak uvodnim izlaganjem premijera Sanadera, predsjednika Sabora Vladimira Šeksa te govorima glavnog tajnika NATO-a Jaapa de Hoopa Scheffera i premijera Latvije Aigrasa Kalvitisa.

Za subotu, završni dan summita, najavljeno je nekoliko radnih
sjednica na temu "Globalni značaj juga Europe", "Pogled u budućnost: 2008. i nakon nje", "Sigurnost i napredak: novi izazovi, nove uloge, novi igrači" i "Ekonomske prednosti sigurnosti i stabilnosti".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene