Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slavko Linić

'Croatia Osiguranje prodana je po postojećim zakonima i u tom dijelu nemam što komentirati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je državna revizija objavila da je prodaja Croatia osiguranja bila nezakonita, situaciju je komentirao Slavko Linić, koji je bio ministar financija kada je prodana ta tvrtka.

Iako isprva Linić nije želio komentirati stajalište revizije, rekao je kako on drži da je Croatia Osiguranje prodana u skladu sa zakonom. 'Da, Croatia Osiguranje prodana je po postojećim zakonima i u tom djelu nemam što komentirati', kazao je Linić.

Pročitajte i ovo Dražba vozila javna dražba Auto za 100 eura? Država se rješava svojih starih vozila, ima motora, kombija, kamion... Ibrulj Ibrahim, radnik Uljanika Nova Skupština vjerovnika Radnici Uljanika su očajni, već dva mjeseca nisu primili plaću: ''Guraju nas u stečaj''

U reviziji se spominje i smanjivanje vrijednosti imovine nekretnina. 'To je nešto što je bila obveza uprava Croatie, svaku drugu godinu i revizori su ti da stavljaju prigovor za ranije godine. Trebalo je uskladiti vrijednost imovine s tržišnom vrijednosti što je po međunarodnim standardima bila obveza i to je razlog zašto je imovina umanjena u ranijim godinama', kaže Linić.

DRŽAVNA REVIZIJA UTVRDILA Prodaja Croatia osiguranja bila je nezakonita

Na pitanje kako tumači da je državna revizija to osporila, kaže: 'Oni se pozivaju na neki zakon i '92. godine. To je njihovo tumačenje. Ja samo znam da smo dva puta 2011. i 2012. donijeli zakone koji određuju kako se raspolaže državnom imovinom. Na temelju toga je privatizacija napravljena'.

Međutim, postavlja se pitanje je li to dobra privatizacija. 'Ako je procjena revizora bila da CO ukupno vrijedi 180 milijuna eura, a plaćeno je tako da je vrijednost dignuta na 300 milijuna, ja mislim da je postignuta izvanredna visoka cijena. S obzirom da smo htjeli i dokapitalizaciju sada dionice vrijede i više to je izvanredan posao', smatra Linić.

'Očekujem da će ni koji su vodili posao prodaje, a to je Ministarstvo financija, dati odgovore na tu temu. Očekujem odgovore danas tijekom dana', rekao je Branko Grčić, potpredsjednik Vlade.

'HDZ će tražiti istraživanje okolnosti prodaje CO'

'Nalazi državne revizije nedvojbeno utvrđuju da je privatizacija CO bila mimo zakona jer je o načinu privatizacije trebao odlučivati Hrvatski sabor, jer to određuje članak 9 zakona o pretvorbi kapitala osiguravajućih društava. U ovom slučaju Vlada je ignorirala taj zakon i zaobišla Sabor', rekao je Goran Marić, saborski zastupnik CO-a.

Iako se Linić poziva na novi zakon i kaže da stari ne vrijedi, Marić dodaje da zakon iz '92. nikada nije ukinut. 'Ako netko misli suprotno neka to dokaže', rekao je Marić.

'Državna revizija baca sjenu na sve to jer je prije prodaje vrijednost smanjena za pola milijarde kuna i to smanjuje transparentnost', kaže Marić.

Na pitanje očekujete li da će DORH nešto napraviti, Marić kaže da u suprotnom država ne funkcionira. 'HDZ će pokrenuti proceduru i zatražiti osnivanje istražnog povjerenstva koje će utvrditi sve okolnosti u svezi prodaje Croatia Osiguranja', napominje Marić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene