Obavijesti Video Pretražite Navigacija
54 zaposlenika na bolovanju

HZZO provjerava masovno bolovanje u Croatia Airlinesu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Croatia Airlines i dalje je u problemima zbog nenadanog masovnog odlaska na bolovanje kabinskog osoblja tako da otkazanih letova ima i danas. Sve provjerava HZZO, a slučaj su komentirali ministar Siniša Hajdaš Dončić i premijer Zoran Milanović.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) zaprimio je danas od Croatia Airlinesa zahtjev za kontrolom bolovanja njihovih radnika, izvijestio je HZZO. Radi se o zahtjevu za kontrolom bolovanja kabinskog osoblja koje je u protekla dva dana, 30. travnja i 1. svibnja, masovno otvaralo bolovanje. Po podacima hrvatskog avioprijevoznika, u zadnja dva dana čak 42 stjuardese i stjuarda otišli su na bolovanje, tako da ih je sada na bolovanju ukupno 54.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pošalice i prepucavanja Plenkovićev glasnogovornik objavio plakat kojim se traži Milanović: "Nije nasilan ni naoružan, ali je vrlo plašljiv ako..." Andrej Plenković i Peđa Grbin Iz minute u minutu Domovinski pokret slikao se ispod velikog križa i oglasio o SDSS-u, a Grbin poručio da Plenković treba psihijatra

Prema članku 33. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju te odredbama Pravilnika o kontroli bolovanja, HZZO je na zahtjev poslodavca obvezan provesti nadzor opravdanosti bolovanja u ordinacijama izabranih doktora kako bi se utvrdilo postojanje medicinske indikacije za korištenje prava na bolovanje. Nakon obavljene kontrole, HZZO će izvijestiti poslodavca o rezultatima nalaza, najavio je HZZO.

U Croatia Airlinesu na poslovima kabinskog osoblja zaposleno je 214 osoba, a sve do ovog utorka i srijede na bolovanju je prosječno bilo po desetak osoba dnevno, rekao je glasnogovornik kompanije Davor Janušić. Uprava Croatia Airlinesa sumnja da je razlog za iznenadno "masovno pobolijevanje" sukob oko novog kolektivnog ugovora koji Sindikat kabinskog osoblja ne želi potpisati jer tvrdi da se njime značajno umanjuju njihova prava.

Novi kolektivni ugovor zasad su potpisala tri sindikata koja djeluju u Croatia Airlinesu, a osim kabinskog osoblja ne žele ga prihvatiti ni sindikati pilota niti zemaljskog osoblja u zrakoplovstvu.

Uprava ističe da se Croatia Airlines nalazi u procesu restrukturiranja u kojem je nužno ostvariti uštede kako bi se osigurala opstojnost i stabilnost kompanije. Stoga ne može pristati na produljenje svih prava iz kolektivnog ugovora koji je istekao 31. ožujka, a osobito ne na nove zahtjeve sindikata za povećanjem materijalnih prava.

Nezadovoljni sindikati bi zbog neuspjeha kolektivnih pregovora mogli organizirati štrajk no, kako se neslužbeno doznaje, efikasnost te industrijske akcije značajno ograničava Odluka o poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka, koja de facto onemogućuje da se štrajkom poslodavca prisili na ustupke.

Milanović: Neka štrajkaju, ali neka to rade u skladu sa zakonom

'Štitit ćemo državnu imovinu i kompanije kao što je Croatia Airlines, koji ide u restrukturiranje jer nećemo dozvoliti da se dogodi ono što se dogodilo sličnim tvrtkama u okruženju. Da propadnu ili ih se prodalo za jedan pfenig', rekao je premijer Zoran Milanović.

'Molim sve neka igraju po pravilima. Ako žele štrajkati, neka štrajkaju, ali neka to rade u skladu sa zakonom', rekao je još Milanović.

Hajdaš Dončić: Uprava će zamijeniti dio kabinskog osoblja

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izjavio je danas kako nema odustajanja od restrukturiranja Croatia Airlinesa (CA) te kako će Uprava u iduća dva tjedna zamijeniti dio kabinskog osoblja.

'Uprava Croatia Airlinesa zamijenit će dio kabinskog osoblja u iduća dva tjedna, nema odustajanja od plana restrukturiranja, nema povratka', izjavio je ministar Hajdaš Dončić.

Danas otkazana tri leta

Inače, poremećaj u prometu hrvatskog avioprijevoznika Croatia Airlinesa zbog masovnog odlaska na bolovanje kabinskog osoblja nastavlja se i danas. Nakon što je jučer otkazan niz domaćih i međunarodnih letova, slična se situacija ponovila i tijekom prijepodneva.

'S obzirom na nedostatak raspoloživog osoblja, otkazani su planirani letovi na sljedećim linijama: Zagreb-Beč-Zagreb (OU 440 i OU 441), Pula-Zagreb (OU 631) te Sarajevo-Zagreb (OU 341)', obavijestili su iz Croatia Airlinesa. Let Zadar-Zagreb s polaskom u 7:20 sati obavljen je s manjim kašnjenjem, dok daljnjih otkazivanja tijekom dana ne bi trebalo biti.

>> 'Slučaj za dr. Housea': Ovakvo nešto nam se još nije dogodilo, zatražili smo istragu

Putnicima koji su kupili karte za navedene letove ponuđeni su alternativni letovi Croatia Airlinesa i partnera. Hrvatski je avioprijevoznik na svojoj internetskoj stranici objavio i brojeve telefona svog kontakt centra na kojima putnici mogu dobiti detaljnije informacije.

'Ispričavamo se zbog eventualnih neugodnosti uzrokovanih otkazivanjem letova i zahvaljujemo vam na razumijevanju', poručuju još iz Croatia Airlinesa.

Prema jučerašnjim informacijama, bolovanje je iznenada otvorilo 39 stjuardesa i stjuarda tako da je CA ostao bez oko 25 posto kadra.

'To je slučaj koji se dosad nikad nije dogodio u CA, da li negdje u okolici, teško je govoriti, no to je nezabilježeno. Ahodno tome CA je već službeno zatražio, djelomično, istragu nadležnih tijela, kako opravdanosti bolovanja, tako i istragu o liječnicima, koji su takva bolovanja odobrili, odnosno potpisali eventualno dozvolu', istaknuo je jučer predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Krešimir Kučko.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene