Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporne karte

Crnogorci: 'Idući tjedan s Hrvatima rješavamo problem oko Prevlake'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog istraživanja nafte i plinu i moru oko Prevlake, Hrvatska i Crna Gora morat će naći kompromisno rješenje.

Potpredsjednik crnogorske vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Igor Lukšić najavio je da će se idućih tjedana u razgovoru s predstavnicima hrvatske strane tražiti kompromis koji bi omogućio istraživanje nafte i plina u podmorju oko Prevlake, uz poštivanje dosad potpisanih sporazuma, prenose u ponedjeljak podgorički mediji.

Pročitajte i ovo seizmograf Rano ujutro Novi potres u Crnoj Gori: Epicentar je na istom području kao i prije dva dana Ilustracija Materijalna šteta Prvi podaci o šteti od potresa u Crnoj Gori: ''Iz svakog sela u Goliji zovu me da su im popucale kuće, štale..."

'Imajući u vidu da je oglašen tender i uložen prigovor, ne bih ovo doživljavao kao neku vrstu eskalacije problema, već više kao poziv da pokušamo, a takav je dogovor bio, doći do nekog kompromisnog rješenja koji bi omogućio eksploataciju podmorja i daljnji ekonomski razvoj obje zemlje', rekao je Lukšić novinarima u Prijepolju, a prenosi podgorička TV Vijesti. On je najavio da će do tih razgovora doći idućih tjedana.

Zašto Crnoj Gori smetaju hrvatske zemljopisne karte?

Crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija uložilo je prošlog četvrtka službeni prosvjed na objavljene hrvatske zemljopisne mape predstavljene u Zagrebu uz dokumentaciju javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu koje su ponuđene potencijalnim koncesionarima.

U svom prigovoru Crna Gora je ukazala na relevantne članove Protokola o privremenom režimu iz 2002. godine, koji obavezuje dvije susjedne države da se suzdržavaju od jednostranih postupaka kojima bi se prejudiciralo rješenje međusobne granice na moru i na kopnu.

S druge strane, iz hrvatskog ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija priopćili su da Hrvatska ne krši ništa pa ni međunarodne sporazume. Hrvatsko ministarstvo ustvrdilo je to pozivajući se na javnu dokumentaciju u kojoj jasno stoje međunarodni sporazumi koje je Hrvatska sklopila sa susjednim zemljama, a uređuju razgraničenje na moru. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene