Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kao da nikada nije bio sklopljen

Crkveni razvod? Evo kako....

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog sve većeg broja zahtjeva za proglašenje braka nevaljanim Đakovačko-osječka nadbiskupija osnovala je vlastiti crkveni sud koji će rješavati ovakve sporove. Prvostupanjske crkvene sudove tako sada imaju Zagreb, Đakovo, Split, Rijeka i Zadar. Podnositelji zahtjeva moraju imati odvjetnike, svjedoke te proći razgovore sa stručnjacima.

Prije četrdesetak godina proglašenje braka nevaljanim nije bilo jednostavno, kaže nam to Štefica koja je tada na Kaptolu podnijela zahtjev koji je na licu mjesta odbijen. 'Nismo mogli djece imati i onda je on hodao za drugima i to nisam mogla podnijeti, nismo se slagali ni jedan dan, znate. To je bilo grozno', dodaje naša sugovornica. Razvela se, zato, sudskim putem, ali kaže - brak više nikad nije sklopila.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nisu svi bili zadovoljni Trebala je to biti velika promjena u razvodima, ali ništa od toga: Zakon se mijenja nakon 90 godina Razvod braka, ilustracija - 1 Novi prijedlog u Saboru Uskoro bismo mogli lakše do razvoda braka, ali nisu svi zadovoljni: "Prvo se to napravilo s ovrhama"

Zbog sve više zahtjeva, a trenutačno je otvorenih oko 50, Đakovačko-osječka nadbiskupija osnovala je vlastiti crkveni sud. 'Vjernici neće morati ići u Zagreb nego će to moći biti riješeno ovdje na području naših biskupija', kaže nadbiskup Hranić.

Šokantna statistika: U Hrvatskoj se na dan razvelo čak 15 parova

A ženidbe koje se mogu proglasiti nevaljanim one su u kojima postoji osobna nesposobnost stranaka kao primjerice trajna spolna nemoć. Nedostaci u ženidbenoj privoli, kao što je prisila, te nedostaci u kanonskom obliku. 'Suci koji donose konačnu odluku, da li je prema dokazima koji su izneseni doista braka bilo, je li sakrament sklopljen ili nije', kaže Mladen Škvorc, vicekancelar Nadiskupskoga stola.

A kada se brak proglasi nevaljanim - kao da nikada nije ni bio sklopljen.

U svim regionalnim, nadbiskupijskim središtima postoje prvostupanjski sudovi Zagreb, Đakovo, Split, Rijeka, Zadar - gdje građani mogu predati svoje zahtjeve. Moraju imati odvjetnike i svjedoke. S njima će razgovarati i stručnjaci. Za pravomoćnu odluku sudovi se nalaze u Splitu i Zagrebu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene