Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne slažu se svi

Svećenike podijelilo plaćanje - poreza!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I u slučaju Crkve sve što donosi zaradu, podliježe plaćanju poreza. Crkva će plaćati porez na sve one ne-crkvene djelatnosti, dokaz tome je i nedavni sastanak ministra financija Borisa Lalovca s kardinalom Bozanićem.

Crkva u sustavu poreza, podijelila je svećenike, neki su za, no nekima se ideja plaćanja poreza, baš i nije svidjela. Za obrede, poput vjenčanja, kao i do sada Crkva neće plaćati porez.

Pročitajte i ovo Čuvari Kristova groba Velika tradicija U Betini se održava običaj čuvanja Kristova groba: Pazi se na svaki detalj, a biti dio toga posebna je čast Slika nije dostupna O razgovoru s Bozanićem Lalovac: 'Nema nikakvog dodatnog crkvenog poreza i uopće oko toga nije bilo razgovora'

No, izdavačka djelatnost crkve, proizvodnja hrane, misnih vina, rakija, iznajmljivanje crkvenih nekretnina - sve što donosi prihode, podliježe i oporezivanju. Neki su porez plaćali i dosad, a neki ga izbjegavali platiti. Zbog toga, ministar financija Boris Lalovac najavljuje inventuru.

'Napravit ćemo određene inventure koliko je toga prijavljeno, koliko nije, ali moramo reći da ćemo zajedno raditi na tome. Imamo snažnu podršku kardinala da i taj dio riješimo', rekao je Lalovac.

Riješit će se i dio oko iznajmljivanja poslovnih prostora, gdje Crkva uprihodi značajna financijska sredstva.

Lalovac: 'Nema nikakvog dodatnog crkvenog poreza i uopće oko toga nije bilo razgovora'

'Oko iznajmljivanja imovine je vrlo jasan stav isto kao bilo koji drugi gospodarstvenik - tako će postupati i crkva', dodaje Lalovac.

Da crkva treba plaćati porez na prihode od iznajmljivanja, slažu se stručnjaci. 'Ako su ti najmovi ili poslovne aktivnosti takve koje na tržištu drugima predstavljaju konkurenciju, tada je opravdano tražiti ulazak u sustav i plaćanje PDV-a', rekao je Vlado Brkanić, porezni i financijski saveznik.

Koliko je poslovnih prostora Crkva iznajmila, teško je izračunati jer njima raspolažu brojne crkvene pravne osobe. To su biskupije, nadbiskupije, župe, čak i redovničke zajednice.

Ono na što crkva neće plaćati porez su vjenčanja, prihod od milodara, krštenja, posveta kuća. Ono što će biti oporezivo jesu izdavačke djelatnosti, iznajmljivanje nekretnina, proizvodnja, organizacija hodočašća i izleti. No, samo ako prihodi prelaze 230 tisuća kuna na godinu. Dio svećenika ovakve poteze pozdravlja, no kako doznajemo ima i onih kojima se ideja o plaćanju poreza baš i nije svidjela.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene