Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Čobanković: U idućem mandatu naglasak na strukturne potpore i okrupnjavanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Član Predsjedništva HDZ-a Petar Čobanković kazao je danas da HDZ u idućem četverogodišnjem mandatu naglasak namjerava staviti na strukturne i investicijske potpore u poljoprivredi, te okrupnjavanje posjeda, između ostaloga, otkupom zemlje od staračkih domaćinstava.

Čobanković za idući mandat najavljuje sređivanje raspolaganja državnim zemljištem te okrupnjavanje privatnih posjeda, s kojima, kaže, država ima više problema nego s državnim zemljištem, budući da je riječ o uglavnom neobrađivanim površinama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vrijedi od danas Dijeli se 490 milijuna eura: Ministarstvo objavilo važne vijesti za poljoprivrednike Slika nije dostupna Podaci Eurostata Zašto je poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj najjeftinije u EU-u? "Teško da će doći do eksplozije rasprodaje strancima"

U tu će svrhu država osnovati Agenciju za poljoprivredno zemljište, koja će, među ostalim, staračkim domaćinstvima ponuditi otkup zemljišta uz višekratnu otplatu, a u toj bi varijanti umirovljeni poljoprivrednici za zemljište doživotno dobivali naknadu uz mirovinu.

Time bi se, kaže Čobanković, osiguralo okrupnjavanje posjeda i manja neobrađenost s jedne, te socijalna sigurnost umirovljenika s druge strane.

HDZ za 2008. najavljuje i dovršetak mreže kanala za navodnjavanje, odnosno kopanje preostalih 10 tisuća kilometara kanala.

"Hrvatsku želimo učiniti prepoznatljivom kao zemlju organske i ekološke proizvodnje", rekao je Čobanković, najavljujući i značajne potpore ruralnom razvoju, s naglaskom na izgradnji skladišnih i prerađivačkih objekata, poput sirana, pogona za preradu mlijeka, voća i grožđa te hladnjača za skladištenje voća i povrća.

Osvrćući se na mandat na izmaku, Čobanković je naglasio da je osnovni cilj HDZ-ove poljoprivredne politike bilo povećanje konkurentnosti poljoprivrede i prehrambene industrije, u čemu se, kaže, i uspjelo.

Država je u mandatu na isteku poljoprivredu poticala s oko devet milijardi kuna, što je značajno povišenje u odnosu na prethodno četverogodišnje razdoblje, u kojem je isplaćeno ukupno 5,6 milijardi, naveo je.

Da je poljoprivredno-prehrambeni sektor vitalniji, kaže Čobanković, pokazuje podatak o kontinuiranom rastu pokrivenosti uvoza izvozom, koja je 2004. bila 51, da bi lani porasla na 65, s očekivanih 67 posto do kraja ove godine.

Dodao je da o poboljšanju konkurentnosti govori i činjenica da je dvogodišnje istraživanje pokazalo kako je čak 85 posto hrane i pića potrošenih u turizmu hrvatski prozvod.

Budući da je HDZ u posljednje vrijeme govorio o prelasku članova HSP-a, HSS-a i HSLS-a u Vukovarsko-srijemskoj županiji u HDZ, a HSP istodobno o prelasku 100 HDZ-ovaca iz te županije u njihovu stranku, novinare je zanimalo kakva je trenutno "bilanca" prelazaka.

Čobanković je ustvrdio da u HSP nije prešao ni jedan vukovarski HDZ-ovac, te ustvrdio da je istodobno "velik pritisak članstva drugih stranaka da prijeđu u HDZ".

"To je izuzetno pozitivno. Poštenije je da u HDZ prijeđu prije
izbora, nego poslije, a Đapić se, pojavio jer želi stvoriti privid da je to - malo jedni tamo, malo drugi ovamo", komentirao je Čobanković, koji je, kako kaže, u središnjici stranke danas zatražio 1.200 pristupnica za svoju županiju.

Čobanković očekuje i da će HDZ u petoj izbornoj jedinici, koja
pokriva Požeško-slavonsku, Brodsko-posavsku i Vukovarsko srijemsku županiju, ostvariti bolji izborni rezultat nego na izborima 2003.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene