Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Čobanković posjetio Kornate

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković obišao je danas otok Kornat, najveći u Nacionalnom parku (NP) Kornati, kako bi se na terenu svjedočio o razmjerima štete koja je nastala pomorom ovaca i janjadi na tom području te da se uvjeri u tijek akcije dostave vode.

Zbog dugotrajne suše i presušenih prirodnih pojila za stoku uginula je četvrtina od ukupno 5000 registriranih ovaca. Ministar Čobanković istaknuo je kako je situacija vrlo kritična, te da je voda u pojilišta stigla u posljednjem trenutku.

Pročitajte i ovo Rober Fico Ministar o sigurnosti Može li se u Hrvatskoj dogoditi atentat? "Na sigurnosti se stalno radi, ali nijedna država u svijetu to ne otkriva" Tragedija u Šibeniku - 1 Prevezeno u Split Užas u Šibeniku: Dijete palo s četvrtog kata, u kritičnom je stanju

"Uspjeli smo se organizirati u relativno kratkom roku, te je od jučer voda počela dolaziti na Kornate i tijekom današnjeg dana napunit će se sva pojilišta, tako da više ne bi trebalo biti problema što se tiče vode", rekao je ministar Čobanković.

Dodao je da bi se pomor ovaca ovolikih razmjera izbjegao da se prije reagiralo. Podsjetio je kako je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva za ugibanje ovaca na Kornatima doznalo tek u ponedjeljak kada ih je o tome izvijestila Šibensko-kninska županija.

"Nakon toga odmah smo s Ministarstvom obrane dogovorili da već u utorak voda krene na Kornate, a činjenica je da su i vlasnici stoke trebali intervenirati, jer oni su izravno ugroženi", kazao je ministar poljoprivredeČobanković.

Na Kornate je danas stigla veterinarska inspekcija Šibensko-kninske županije te stručnjaci Veterinarskog zavoda iz Splita koji će uzeti uzorke i zajedno dogovoriti kako neškodljivo ukloniti uginule ovce i janjad.

Oni će popisati i nastalu štetu, a kada ti podaci budu poznati,
razmotrit će se način obeštećivanja vlasnika uginule stoke, zaključio je ministar Čobanković.

Općina Murter - Kornati zbog dugotrajne suše i pomora ovaca na Kornatima zatražila je od Šibensko-kninske županije proglašenje elementarne nepogode za to područje. 

I Ministarstvo obrane pomaže Kornatima

Zapovjedništvo Hrvatske ratne mornarice (HRM) i Operativno vatrogasno zapovjedništvo uključili su se u dopremu slatke vode za punjenje presušenih pojilišta stoke na Kornatima.

Jutros je brod DBM-82 pristao kod lokve-pojilišta na lokaciji Tarac i do 15 sati ispustio više od 230 tona vode, ističe MORH i dodaje kako je helikopter Mi-8 MTV još jučer bio angažiran.

Helikopter je do 15 sati ispustio na pojilište kod brda Pišćak oko 13, a na lokvu kod uvale Stinjiva oko 7 tona vode nužne za
preživljavanje stoke na kornatskom otočju, navodi MORH.

Također ističe kako bi danas oko 18 sati na lokaciju Tarac trebao stići i vodonosac PT-71, koji ima kapacitet za prijevoz 350 tona vode.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene