Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Prosvjedi s devet traktora'

Čobanković: Ne bojim se masovnih prosvjeda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Petar Čobanković, koji je rekao da se ne boji masovnih prosvjeda poljoprivrednika.

Ministre Čobankoviću, idete li sutra na pregovore i može li Vlada udovoljiti zahtjevima seljaka?

Pročitajte i ovo Štrajkovi u Europi - 2 Prometni kolaps Europa preplavljena prosvjedima: Farmeri i dalje na ulicama, Njemačka u blokadi zbog štrajkova Prosvjed u Poljskoj Prosvjed eskalirao VIDEO Poljoprivrednici se sukobili s policijom: Bacali kamenje i bengalke, nastupio potpuni kaos

Naravno, ja ću razgovarati i s dijelom seljaka koji su prosvjedovali i s onima koji nisu u prosvjedu. Sutra popodne idem na sastanak s predstavnicima seljačkih udruga, a dopodne i s onima u prosvjedu.

Jesu li po Vama prosvjedi realni?

Bit ću iskren, meni nije jasno koji su njihovi zahtjevi. Ako netko misli da se odjednom može isplatiti milijardu i šesto milijuna, koliko je otprilika isplata proljetne sjetve, servisiranje mlijeka i slično, nažalost, tada ja to ne mogu servisirati.

>> Čobanković telefonom molio seljake da odustanu od blokade

>> 'Seljačka buna' u Slavoniji

 Je li novac glavni problem?

Nije novac glavni problem, želim naglasiti da je ovakav način isplate poticaja nešto što egzistira, od 2004. godine mi na sličan način isplaćujemo potpore. Samo, naravno, iz godine u godinu u sve većem iznosu.

O kojem iznosu se radi?

Nema tu iznosa, mi imamo proračunska sredstva i zna se koliko je predviđeno za poljoprivredu, a to znaju i poljoprivrednici.

Radi li se onda o ucjeni?

Ne bih rekao. Mislim da dobar dio ljudi nije upoznat sa situacijom. Nemam nikakvih problema da s njima razgovaram. Ono što želim reći je da smo u prva dva mjeseca ove godine isplatili kroz poticaje oko 150 milijuna kuna više nego u 2010. u istom razdoblju. Znači imamo dobru dinamiku. Za 3. mjesec je predviđeno negdje 500 milijuna koje ćemo isplatiti.

Po Vašim riječima, isplati se biti poljoprivrednik u ovoj zemlji?

Mislim da je došlo vrijeme da se itekako isplati biti poljoprivrednik. Poglavito u ratarstvu i poljoprivrednoj proizvodnji. To argumentiram na cijenama osnovnih poljoprivrednih proizvoda, one su došle do visokih nivoa i one će se sigurno zadržati tijekom 2011. godine.

Mogu vam reći na primjeru pšenice kojoj cijena na svjetskim burzama, primjerice na francuskim, za 7. mjesec ove godine, iznosi 250 eura.

Slična situacija je i sa svim uljaricama, kukuruzom. Pozivam naše poljoprivrednike da iskoriste priliku u ovoj godini, da se maksimalno prihvate posla, da daju maksimalno u agrotehniku i agrotehnologiju, da ostave što veće prinose jer će im to osigurati veći dohodak. To će im osigurati da se u ovoj godini mogu dobrim dijelom konsolidirati.

Što je s krajnjim potrošačima, hoće li doći do vala poskupljenja?

Cijene osnovnih poljoprivrednih proizvoda su već praktično na tim nivoima. Tu nije samo pitanje osnovnih cijena. Cijena pšenice u ukupnoj cijeni kruha sudjeluje s nekih 15 posto ili ispod 15 posto. Puno je toga u tom lancu i ne znači da ako je pšenica poskupjela da automatski mora doći do značajnijih poskupljena kruha.

Do značajnijih povećanja cijena sigurno neće doći.

Bojite li se masovnih prosvjeda?

Ne bojim se da će seljaci masovnije izaći, kontaktiram sa značajnim brojem i poljoprivrednika i predstavnicima udruga i oni se čude. Vidjeli smo jednog od, uvjetno rečeno, lidera seljaka koji ne namjerava ljude voditi na prosvjede.

S druge strane, malo prebrojite, ovaj prosvjed u Garešnici je prosvjed s devet traktora, a na tom prostoru ima na tisuće poljoprivrednih proizvođača. Nije većina poljoprivrednika na prosvjedu i ne bojim se da će ovi prosvjedi poprimiti masovne razmjere.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene