Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od jeseni

Čobanković: Kreće legalizacija poljoprivrednih objekata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar poljoprivrede Petar Čobanković rekao je predstavnicima dvadesetak seljačkih udruga, s kojima se susreo u Pleternici, kako je vlada učinila sve da legalizacija objekata koji se koriste u poljoprivredi krene od jeseni uz minimalne troškove.

Pozvao je i jedinice lokalne samouprave da pomognu u dijelu vezanom uz komunalne naknade. Jedan od glavnih uvjeta da domaći poljoprivrednici mogu koristiti sredstva iz fondova EU jest da su objekti u kojima se odvija proizvodnja izgrađeni uz važeće dozvole. 'Sve ono što se može legalizirati, intencija je zakona da se legalizira', kazao je Čobanković.

Što se tiče zahtjeva da se pomakne referentna godina za određivanje kvota vezano za ulazak u EU, ministar je rekao da će to biti teško. 'Teško, jako teško, to je u pregovaračkim stajalištima. U 2012. trebamo početi primjenjivati SPOS  regionalni model potpora, koji iziskuje da je 2012. referentna godina za određene proizvodnje', rekao je Čobanković.

Još u srpnju jedan od gorućih problema bila je skladišnica i njeno prihvaćanje kao dokumenta na osnovu kojeg bi seljaci mogli kod komercijalnih banaka tražiti kredi, prvenstveno za pripremu jesenske sjetve. 'Poštanska, Privredna, Croatia i Zagrebačka prihvatile su provođenje i davanje kredita po osnovi skladišnice i važećih zakona. Prihvatili smo određene sugestije banaka i mi ćemo mijenjati zakon o skladišnici, ali ove banke su prihvatile i ove uvjete i skladišnica funkcionira', rekao je Čobanković.

Pročitajte i ovo Švedska postaje članica NATO-a gotov trnovit put Nakon dva stoljeća neutralnosti: Švedska postaje članica NATO-a Prosvjed seljaka u Bruxellesu - 5 Drama u Belgiji VIDEO Kaos na ulicama Bruxellesa: Seljaci probijali barikade i palili gume, policija otvorila vodene topove

Dragutin Dukić, predsjednik koordinacije seljačkih udruga Požeško- slavonske županije rekao je kako se vidi da 'volja kod ministra postoji' te kako seljaci očekuju da će njihovi zahtjevi biti realizirani. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene