Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv štetnog zakona

CMS: Pomaganje strancima ne smije biti zabranjeno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Centar za mirovne studije (CMS) u utorak je, uoči sjednice Sabora na kojoj bi se trebalo raspravljati o Zakonu o strancima, pozvao zastupnike da glasuju protiv izmjena zakona kojima bi se kriminaliziralo pomaganje strancima i počinitelje kažnjavalo kaznom do 20.000 kuna.

Ispred zgrade Hrvatskog sabora članovi CMS-a i udruge Regionalna adresa za nenasilno djelovanje (RAND) u utorak su dijelili letke kojima se poručuje - "Zakon koji sprječava činjenje dobra nije zakon koji itko želi".

Pročitajte i ovo Davor Nađi, Fokus brojne zamjerke Čeka se rasprava o prijedlogu državnog proračuna, oporba već baca kritike: "HDZ je očito u problemu" Andrej Plenković Lupali po stolovima VIDEO Pogledajte kako je Plenković reagirao na totalni kaos u Saboru! Oporba mu nije dala do riječi

Gordan Bosanac iz CMS-a istaknuo je da Vlada treći put u godini dana pokušava progurati štetan zakon, kojim se želi kriminalizirati pomaganje strancima. "Prema jednom članku, na neki se način kriminalizira solidarnost građana s izbjeglicama", kazao je.Izbjeglicama koje su ilegalno ušle u Hrvatsku, a nisu se uspjeli prijaviti policiji, građani ne bi smjeli pomoći i odvesti ih da se prijave jer bi time prekršili zakon.

U novom prijedlogu ipak su izdvojeni neki slučajevi, pa pomaganje nije kazneno djelo ako se čovjek nalazi u smrtnoj opasnosti. No, kaže Bosanac, organizacije koje pomažu izbjeglicama često bi se u svom radu našle u sukobu s zakonom ili bi im bio onemogućen rad.

Predstavnici CMS-a pozvali su zastupnike da, prema svojoj savjesti, podrže amandman koji će predložiti na Odboru za ljudska prava. "Kazneni zakon jasno kaže da je krijumčarenje ili bilo kakav oblik zarađivanja na ljudima zabranjeno, pa nema potrebe da se pomaganje kriminalizira", poručio je Bosanac. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene