Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plenkoviću poručili "Ne igraj se, to je opasno"

Članovi A-HSP-a javno zapalili primjerak "Novosti", Predsjednik HND-a: "To je prijetnja"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi Autohtone - hrvatske stranke prava održali su prosvjed ispred prostorija Srpskog narodnog vijeća u centru Zagreba.

Tijekom prosvjeda A-HSP-a koji je na Facebooku najavljen pod nazivom "Za dom spremni spremni", predsjednik stranke Dražen Keleminec zapalio je je primjerak tjednika srpske nacionalne manjine "Novosti" kojeg izdaje Srpsko nacionalno vijeće.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković Uoči izbora Svjetski mediji raspisali se o političkoj situaciji u Hrvatskoj: Plenković je autoritaran, Milanović oštra jezika Andrej Plenković Zadnji dan kampanje Plenković vrlo ležerno komentirao snimke na kojima vrijeđa DP i Most: Na jedno je zamalo umro od smijeha

Prosvjednici su Plenkoviću poručili:  "Ne igraj se šibicama, ne skidaj ploču HOS-a!", poručio je Keleminec, uz pozdrav "Za domovinu spremni".

Iz policijske uprave Zagrebačke poručuju kako je javni prosvjed prijavljen pod nazivom „Spomen ploča braniteljima HOS-a u Jasenovcu“ te utvrđuju sve okolnosti događaja na kojem je sudjelovalo 20-ak osoba. 

"Došli smo danas ovdje ispred sjedišta SNV-a Milorada Pupovca suprotstaviti se njihovoj velikosrpskoj politici u Hrvatskoj. Zaustavili smo ih 1991. godine, zaustavit ćemo ih i sada. Smeta im naš pozdrav „Za dom spremni“ s kojim su mnogi dali živote i s kojima su mnogi išli braniti domovinu. Nazivaju nas ustašama isto kao što su nas tako nazivali i 1991 godine. Uveli su porez na nekretnine. Tko je Milorad Pupovac. Oba bratu su mu bila u postrojbama četničkih postrojbi kapetana Dragana. Hrvati su zatvarani, a Srbi su abolirani od hrvatskih vlasti.

Pristaše na skupu nosile su zastavu sa stranačkim grbom na kojoj je bio i natpis "za dom spremni". Keleminec je u "govoru" istaknuo da se taj pozdrav ne smije micati sa spomen ploča, poručujući da su uz njega mnogi branitelji dali živote za Republiku Hrvatsku.

Ustvrdio je i da se novcem iz hrvatskog državnog proračuna podižu četnički spomenici. "Ako vi skinete ploču HOS-a mi ćemo skinuti sve četničke ploče po Hrvatskoj i četnički spomenik u Srbu", rekao je.

Ističe i da je pozdrav "za dom, u boj" koristio i ban Josip Jelačić, a zajedno s pristašama u više je navrata tijekom prosvjeda uzviknuo "za domovinu spremni" te čelnika SNV-a ironično pozvao:

"Sad će lijepo gorjeti ove novine"

"Ajde Milorade, piši ponovno prijave protiv nas jer smo viknuli da smo spremni braniti Domovinu. Jer Milorad Pupovac je predsjednik Vlade i financija, on je državni odvjetnik. Milorad Pupovac vlada hrvatskim medijima, on je kralj u Hrvatskoj. Misli da je kralj Aleksandar", izjavio je Keleminec.

Naveo je i da "Novosti" iz proračuna godišnje dobivaju 3,2 milijuna kuna te pokazao naslovnicu tjednika s naslovom "Žarimo i palimo" i upitao: "Zar nije to poticanje da se pali Hrvatska usred turističke sezone, zar nije to poticanje zbog kojeg posla treba imati Državno odvjetništvo?

"Pošto lijepo gori, sada će lijepo gorjeti ove novine", potom je poručio i spalio navedeni primjerak tjednika .

Premjeru Plenkoviću poručio da ne miče natpis "za dom spremni".

Ako zabrani u demokratskoj državi domoljubni pozdrav kojim se kaže da si spreman braniti svoj dom i Domovinu, onda je Plenković uveo diktaturu, ukinuo demokratski sustav i učinio od Hrvatske totalitarnu državu, ocijenio je Keleminec.

"Nemojte se Plenkoviću s time igrati, to je opasno i za vas i za vašu stranku i za one koje vi podržavate. Jer, vi podržavate one koji su palili i i ubijali hrvatsku državu i bili protiv Hrvatske 1991. godine i htjeli veliku Srbiju na teritoriju Hrvatske ili nekakvu Jugoslaviju", dodao je Keleminec.

Leković: "To je prijetnja"

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković za portal DNEVNIK.hr kratko je prokomentirao prosvjed.

"Paljenje novina i knjiga trebalo bi pripadati vremenu koje je iza nas. U demokratskim zemljama svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali ovo je prijetnja", kazao je Leković.

Prosvjed na kojem se uzvikivalo "Za dom spremni" komentirao je i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Na novinarsko pitanje je li prijavljen prosvjed na kojem se uzvikivalo "Za dom spremni" te palile novine, Božinović je odgovorio kako "prosvjed nije prijavljen pod tim nazivom".

„Budite uvjereni da će policija raditi svoj posao“, kratko je poručio. (D.I./Hina)

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene