Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Darko Belančić za Dnevnik Nove TV

Stara Krila Oluje otišla su u Katar, a nova? 'Svatko bira svoj put. Tako smo i mi izabrali svoj'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sadašnja postava 'krila Oluje' leti tek godinu dana. Čine je nasljednici pilota koji su prošle godine, zbog bolje poslovne ponude, otišli raditi u Katar.

Osim što će tijekom godine nastupati u Hrvatskoj, članovi 'Krila Oluje' pripremaju se za najveći i najprestižniji aeromiting, koji se održava u srpnju u Ujedinjenom Kraljevstvu, a u rujnu će i u Austriju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stručnjaci za geopolitiku Odlazak 'Krila Oluje' propust je vojnih tajnih službi: 'Što oni uopće rade i tko ih kontrolira?' Slika nije dostupna 'Krila Oluje' Šest najboljih vojnih pilota napušta Hrvatsku - primamljiva ponuda s Bliskog istoka

Protekla postava je napustila Hrvatsku, zbog egzistencijalnih razloga, a o tome kakva je situacija danas razgovarali smo s članom 'Krila Oluje', natporučnikom Darkom Belančićem.

Vaši prethodnici prošle su godine otišli u Katar. Biste li učinili isto da dobijete primamljivu ponudu?

Što se tiče pilota koji su otišli, to su vrhunski instruktori letenja i piloti i oni uz pomoć nekoliko nastavnika iz Zadra, uključujući i naš vođa pukovnik Damir Barišić su doveli 'Krila Oluje' do te razine na kojoj su sada, a to je svjetski poznata akrogrupa. Od nas su učinili vrhunske pilote. Svatko bira svoj put. Tako smo i mi izabrali svoj. Mi smo sada tu i trudimo se naš posao obavljati maksimalno i trudimo se prezentirati 'Krila Oluje' i samo ratno zrakoplovstvo onako kako bi to i trebali, znači maksimalno.

Tek ste godinu dana punopravni član Krila Oluje, je li sve ovo bilo naporno uvježbati?

I da i ne. Naravno da puno letenja svaki dan donese svoj obol. Međutim, to je jedno posebno letenje u kojem mi guštamo. Kad čovjek radi nešto iz gušta, onda to više nije toliko teško. Ne letimo cijelo vrijeme u grupi. Naš primarni zadatak uopće nije letenje u grupi. Mi smo svi nastavnici letenja. Tek nekih 10-ak posto vremena smo piloti grupi. Unutar tih deset posto trudimo se.

Dok ste danas letjeli, vidjeli smo u prilogu, na stajanci su vas pratile supruga i mala kćer. Jesu li vam nje dvije svaki put u mislima prije nego poletite?

Naravno da jesu. To je obitelj i uvijek mislim na njih. Međutim, kad se krene letjeti više se ne smije razmišljati o tim stvarima, nego o letenju i o svemu što je u tom trenutku bitno. A, oni su uvijek podsvjesno tu, naravno. Ne može se od toga pobjeći.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene