Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele se uključiti

Civilne udruge traže definiranje prioriteta za financiranje iz EU fondova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Organizacije civilnog društva, njih 87, traži od Ministarstva financija i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU da informira javnost o procesu donošenja odluka o definiranju prioriteta za financiranje od 2014. do 2020.

Organizacija traži i da se uključi predstavnike civilnog sektora u izradu prioriteta i procedura financiranja kako bi Hrvatska mogla povući sredstva iz europskih fondova i osigurati održivost i nastavak razvoja nevladinog sektora. 'Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju mijenjaju se pravila igre u financiranju organizacija civilnog društva, međutim, još uvijek nema temelja za optimistične tvrdnje o spremnosti Hrvatske da povuče ponuđena sredstva i osigura održivost i nastavak razvoja nevladinog sektora koji je već sada poželjan poslodavac', stoji u današnjem priopćenju GONG-a upućenom u ime 87 organizacija civilnog društva.

Organizacije ističu da će od 2014. do 2020. novac iz jednog od najvećih europskih izvora financiranja projekata i programa Europskog socijalnog fonda (ESF), biti dostupan samo onima koji su obuhvaćani unaprijed definiranim područjima financiranja.

>> Doznajte kako do nove fasade pomoću EU fondova

Podsjećaju da su, s obzirom da je ESF uspostavljen radi smanjivanja razlika u razvoju između država članica EU-a i europskih regija s ciljem jačanja gospodarske i socijalne kohezije, prioriteti financiranja prilagođeni realnom stanju na terenu te svaka država za sebe definira svoje prioritete.

Navode da već mjesec dana organizacije civilnog društva od nadležnih ministarstava čekaju informacije o proceduri definiranja prioriteta za financiranje te da prema informacijama Središnje agencije za financiranje i ugovaranje, radne skupine započinju s radom tijekom ovog mjeseca.

'S obzirom da organizacije civilnog društva u Hrvatskoj doprinose demokratizaciji, zaštiti ljudskih prava i jačanju vladavine prava, smatramo da je neophodno hitno uključiti predstavnike civilnog sektora u izradu prioriteta za ostvarivanje potpora organizacijama civilnog društva', poručile su udruge.

Ističu da je upravo nevladin sektor izvor prihoda državnog proračuna i novih radnih mjesta te da je prema podacima Ministarstva financija, u odnosu na 2010. godinu kada su organizacije civilnog društva zapošljavale 17.724 osobe, u 2011. zabilježen je rast na 18.667 zaposlenih što iznosi preko 5 posto. (Hina)

Pročitajte i ovo Euri na stolu (Foto: Dnevnik.hr) ROK NA ŠEST GODINA Hrvatska kao šansu na stolu ima iznos u vrijednosti čak 200 Peljeških mostova: Što sve može s njima? Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije fokus na turizmu Ministrica Nataša Tramišak o padu BDP-a, nezaposlenosti i novcu iz fondova EU: "Nismo dotaknuli dno"

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene