Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Civilna policija UN-a: HV u Medačkom džepu počinio zvjerstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu danas je nastavljeno čitanjem izvješća civilne policije UN-a u kojem stoji da je Hrvatska vojska oslobađajući područje Medačkog džepa počinila ratna zvjerstva, zločine protiv čovječnosti i etničko čišćenje.

Pripadnici UN-ove civilne policije su na području Medačkog džepa pronašli 19 leševa - 10 muških, osam ženskih i jedno kojemu nisu mogli utvrditi spol.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pražić: 'Nisam nikada čuo za Sektor 1' Slika nije dostupna 'Hvala Mirku Norcu što nas je granatirao'

Pet leševa bilo je spaljeno ili su izgorjeli u kućama, od toga četiri žene. Za muškarce se uvjetno može tvrditi da su bili vojnici ako se primjeni pravilo da su mobilizirani bili svi od 16 do 60 godina, stoji u izvješću UN-ove policije koje je na suđenju pročitao predsjednik sudskog vijeća Marin Mrčela.

UN-ovci su utvrdili i da je uništeno 312 objekata - 164 kuće te 148 staja i gospodarskih objekata.

Najveći dio zločina dogodio se prije nego što su se hrvatske snage morale povući s područja koje su nekoliko dana ranije oslobodile.

U izvješću se navodi da su prije paljenja ili uništenja srpske kuće u selima oko Medačkog džepa bile detaljno opljačkane i vandalizirane, stoka pobijena, a bunari zatrovani naftnim derivatima i životinjskim leševima.

Opisuje se i situacija zatečena u svakom od 16 sela ili zaselaka gdje su UN-ovci obavili očevid, uz opasku da nisu uključeni podaci o 52 tijela koja je HV nakon zauzimanja tog dijela ličkog ratišta predala srpskoj strani.

Niti u jednom naselju nisu pronađeni živi ljudi, a u zaseoku Drljići "na životu je ostalo samo nekoliko kokoši". Policajci UN-a tamo su zatekli skupinu Hrvatskih vojnika s oznakama MUP-a, stoji u izvješću u kojem su prvi puta službeno izneseni podaci o ratnim zločinima HV-a nakon akcije Medački džep.

Suđenje se, nakon stanke, nastavlja poslijepodne.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene