Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Euribor zasad miruje

Svi strahuju od rasta kamata na kredite u eurima, a evo što o tome kažu stručnjaci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve su glasnije najave o mogućem povećanju kamata na kredite u eurima. Sve ovisi o rastu euribora - kamate po kojoj si banke međusobno posuđuju novac.

I bankari i analitičari uvjeravaju da do toga neće doći još najmanje godinu dana, ali Udruga Franak ipak poziva građane da se okrenu kreditima u domaćoj valuti.

Pročitajte i ovo Zdenko Adrović ZA DNEVNIK NOVE TV Šef Hrvatske udruge banaka otkrio tko će biti najugroženiji rastom kamata, ali i poručio: "Kamate kod nas ne mogu eksplodirati" Ilustracija Zaduženi građani u panici Prošli ga trnci kad je pogledao aplikaciju banke: ''Nisam siguran da je to pravilno''

Iz kredita u švicarcima prešla je u kredite u eurima. Sada želi iz eura u kune. Iva Tadić se boji da bi mogao narasti euribor, odnosno parametar po kojem se računaju kamatne stope za neke kredite u eurima.

"On je sad u ovome trenutku u minusu, i to sad kao takvo odgovara onima koji imaju kredite vezane za euribor. U onom trenutku kad on poraste, to će biti jako loše. Smatram da je loše da smo vezani za euro i da će se dogoditi isto kao što je bilo i sa švicarcem", kazala je Tadić.

A evo kako bi euribor mogao rasti. To je kamata po kojoj si banke međusobno posuđuju novac. Trenutno euribor iznosi - 0,3 %. Novca na europskom tržištu ima, pa banke nemaju potrebu međusobno si ga posuđivati. No, kada novca ima, rastu i cijene.

"Velika ponuda novca bi po definiciji trebala izazvati inflaciju, a inflaciju onda prate i više kamatne stope. Pa onda u tom kontekstu će i euribor, ako dođe do promjene trenda inflacije u eurozoni, tada će i euribor rasti", objasnio je Damir Novotny, ekonomski analitičar.

A da bi euribor mogao prema gore, upozorava i Udruga Franak. Poučeni iskustvom, građane potiču na uzimanje kredita u domaćoj valuti.

"Realno je da će krenuti euribor sljedeće godine prema gore. Neće možda žestoko, ali on će krenuti gore, jer ovakvo stanje ne može vječno trajati. Ja sam svoj kredit refinancirao kunskim kreditom, jer sam na taj način izbjegao sve rizike - i rizik rasta tečaja, i rasta euribora", rekao je Goran Aleksić, Udruga Franak.

Euribor će mirovati još najmanje godinu dana

Bankari umiruju - euribor, pa tako i kamate građana, mirovat će još najmanje godinu dana, ali onda se očekuje rast.

"Za sada ne vidimo nikakvu opasnost od povratka bauka inflacije, i da bi slijedom toga došlo do promjena kretanja bazne kamatne stope. Čini se da nas do kraja 2018. godine ne očekuje porast kamatne stope", rekao je Zdenko Adrović, Hrvatska udruga banaka.

A da bi građane zaštitili od divljanja kamatnih stopa, Udruga Franak pripremila je novi Zakon o potrošačkom kreditiranju. Prema njemu, svi koji utvrde da im je banka na nezakonit način mijenjala kamatne stope, moći će preplaćena sredstva dobiti u banci, bez da pokreću sudske sporove.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene