Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porez na nekretnine

Čini se da ćemo i dalje plaćati komunalnu naknadu i porez na vikendice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čini se da dugo još zastupnicima na usvajanje neće ići zakon o nekretninama. Ministar Linić svoj je posao prezentacije i putovanja Hrvatskom odradio, a HNS se i dalje protivi. Rok od 1. travnja kada je zakon trebao biti donesen je probijen.

Sudeći po sadašnjem odonosu snaga, zakon neće ugledati svjetlo dana ove godine. Ako bi se HNS složio, onda bi se eventualno počeo primijenjivati s 01.01. iduće godine.

Građani će i dalje plaćati komunalnu naknadu. Tko ima vikendice, plaćat će porez na vikendice. Cijela ideja je bila da se ekstra oporezuju treće nekretnine ili prazni stanovi i kuće i na taj način bi se ljude tjeralo da ljudi prodaju nekretnine ili ih iznajmljuju. No, sve će čekati dok HNS ne pristane, a ako ne pristane, taj zakon nikada neće ugledati svjetlo dana. Stav HNS-a već mjesecima je isti. 'To nije na dnevnom redu. Prvog travnja nema poreza na nekretnine', kazala je krajem ožujka Vesna Pusić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stanka u Saboru KRITIKA VLADI 'Ne može se oporezivati nekretnine, to mora biti porez na imovinu' Slika nije dostupna Unaprijeđenje upravljanja HNS predlaže izmjene Zakona o upravljanju državnom imovinom

Sve je počelo još u studenom prošle godine. 'Koliko god mi smatrali da je imovina naše privatno pravo mi ovdje poručujemo, ona je i odgovornost', govorio je Linić još prošle godine.

>>
Građani zbunjeni: Hoće li biti novog opterećenja za novčanik?

Porezu se žestoko usprotivio HNS, zaljuljala se koalicija. tako je Vesna Pusić jednom prilikom kazala kako smatra da je to porez koji je štetan za investicijsku klimu.

No, ministar nije odustajao. 'On će krajem idućeg mjeseca biti u saborskoj proceduri, što znači da bi mogao stupiti na snagu početkom travnja', najavljivao je Linić u veljači. Toj Linićevoj izjavi čudili su se i kolege, a oglasio se i premijer. 'Ugrožavati koaliciju zbog poreza na nekretnine ne, ali da ćemo šutjeti - nećemo šutjeti', kazao je Milanović početkom ožujka.

Ministar Vrdoljak je na upite novinara sredinom prošloga mjeseca odgovorio da se ništa novo nije dogodilo te da ne vidi razlog zbog kojeg bi se pričalo o tome. Čini se da se do daljnjega ništa ni neće dogoditi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene