448367
448367
448367
448367
448367

Cijepljenje svakih 10 godina za prevenciju tetanusa

  • , 30.08.2016., 10:24
  • Autor:
  • komentara

Svi ljudi, a pogotovo oni koji često vrtlare ili rade sa zemljom, trebali bi se cijepiti protiv tetanusa svakih 10 godina, smatra društvo neurologa.

 
 
 
 
Cijepljenje (Dnevnik.hr)
Cijepljenje (Dnevnik.hr)

Tetanus uzrokuje bakterija koja ulazi u porezotinu ili ranu gdje ispušta toksine, a ako se ne liječi može biti fatalan. Bakterija se nalazi i u prašini i izmetu.

Simptomi te bolesti su grčevi u mišićima, ukočenost čeljusti, bol i ukočenost. Toksini koje otpušta ta bakterija poremećuju rad mišića.

Jedini sigurni način sprječavanja tetanusa je cijepljenje, jer ni već preboljena infekcija tetanusa ne stvara puni imunitet na tu bolest, objavilo je udruženje njemačkih neurologa.(Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se