Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Usporedba cijena

Danas smo tri svinjska odreska platili 15 kuna, a prije tri mjeseca...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedemo kobasice iz Italije, svinjetinu iz Njemačke, junetinu iz Austrije. Uvoz mesa u Hrvatskoj narastao je za više od 50 posto, a cijene proizvoda padaju zbog ruskog embarga na uvoz mesa.

Ruski embargo i nemogućnost izvoza na to tržište zasitio je tržište Europske unije, pa se hrana gomila. U Hrvatskoj sve više jedemo strano meso, pa smo ga tako u prvoj polovici ove godine uvezli 53.770 tona, što je 59 posto više nego u istom razdoblju lani. Strani proizvodi ruše cijene na tržištu, što ne ide na ruku prodavačima.

Pročitajte i ovo Ivan Curić i Paula Klaić Saulačić Sami dostavljaju, svi zadovoljni Uzeli stvar u svoje ruke i snašli se. Zbog korone sada za svoje lubenice dobivaju više nego prije: "Ovakvu cijenu nikada nismo imali" Slika nije dostupna Nekonkurentnost Hrvatsko stočarstvo na koljenima: Očekuje se dodatni pad proizvodnje

Danas smo tri svinjska odreska platili 15 kuna, do prije dva mjeseca, kažu nam mesari, njihova cijena bila je 7 ili 8 kuna viša. 'Nije samo stvar mesa, nego bilo čega - voće, povrće, garderoba, sve ide u bescjenje, dobar dio se baca, uništava', kaže mesar Miljenko Kulušić.

U Hrvatskoj nema granja i lišća pa ih uvozimo?!

I farmerima je proizvodnja u padu. 'Nije problem proizvesti, ali je problem plasmana. u kontinuitetu govorimo o starosti mesa, o smrznutom mesu, nepravilnostima koje nam se događaju', kaže farmer Toni Raić.

A da bismo se više hranili domaćim svježim mesom, uvedena je i oznaka "Meso hrvatskih farmi". 'Želimo poslati tu jednu jasnu poruku i naravno očekujemo od njih da prilikom kupovine proizvoda gledaju te markice i da na taj način pomognu razvoju domaće poljoprivredne proizvodnje', kaže Dubravka Živoder iz Hrvatske poljoprivredne agencije.

Zbog velike ponude na tržištu, kupci su u cjenovnom dobitku, ali proizvođački lanac - broji gubitke.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene