Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u posljednjih 10 godina

Nekretnine u Hrvatskoj značajno poskupjele, ali nismo ni do koljena nekim europskim zemljama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijene najamnina su u prosjeku porasle za 16 posto, a cijene nekretnina za čak 42 posto u Europskoj uniji u proteklih 10 godina, prema najnovijim podacima Eurostata. Odraz ovog trenda jasno je vidljiv i u Hrvatskoj.

Dok su cijene nekretnina u Hrvatskoj porasle u prosjeku za 32 posto u posljednjih 10 godina, cijene najamnina skočile su za 18 posto u istom vremenskom razdoblju, objavio je Eurostat u najnovijem izvješću o kretanju cijena nekretnina u EU-u. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Jeste li ga osjetili? Potres kod Ogulina, osjetio se i na području Zagreba i BiH: "Dobro je zatreslo..." Biljana Borzan rezultati istraživanja Znate li što su šrinkflacija i skimpflacija? Biljana Borzan upozorila na štetne pojave i traži njihovu zabranu

Situacija na tržištu nekretnina nije specifična za Hrvatsku, već je odraz šireg trenda u cijeloj Europi. U vremenskom razdoblju od kraja 2010. godine pa do kraja 2021. Europska Unija zabilježila je prosječan rast cijena nekretnina od 42 posto. Cijene najamnina prosječno su porasle za 16 posto.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić, videozid - 4 PRIJETI LI KOLAPS? Analiza Hrvoja Krešića: Tri su najvažnija razloga za divljanje cijena nekretnina u Hrvatskoj - "Stvoreno je usko grlo na tržištu..."

Pročitajte i ovo Nekretnine sve skuplje, radnika sve manje - 1 TRŽIŠTE NEKRETNINA Cijene stanova u Zagrebu rastu munjevitom brzinom, a radnika nema: "Oni najbolji su otišli"

Najveću stopu rasta cijena nekretnina zabilježila je Estonija, u kojoj su cijene nekretnina u posljednjih deset godina porasle za čak 156 posto. Slijede je Mađarska s rastom od 128 posto i Luksemburg s rastom od 124 posto. Jedine zemlje koje su u ovom vremenskom okviru zabilježile pad cijena nekretnina su Italija, Grčka i Cipar.

Što se rasta cijena najamnine tiče, Estonija, Litva i Irska nalaze se na vrhu, sa zabilježenim prosječnim rastom od 171, 113 i 74 posto. Grčka i Cipar su ponovno jedine države Europske unije koje su zabilježile pad prosječne cijene najamnine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene