21107
21107
21107
21107
21107

Cijene hrane u Hrvatskoj ispod europskog prosjeka

  • , 13.07.2007., 14:08
  • Autor:
  • komentara

Cijene hrane i bezalkoholnih pića u Hrvatskoj ispod su prosjeka u Europskoj uniji, ali su više nego, primjerice u Nizozemskoj te u svim novim članicama, osim Cipra, objavio je Eurostat, statistički ured Europske unije.

 
 
 
 

Eurostat je proveo istraživanje cijena u 2006. godini u 37 europskih zemalja - 27 sadašnjih članica, zemljama kandidatima Hrvatskoj, Makedoniji i Turskoj, potencijalnim kandidatima te u Švicarskoj, Norveškoj i Islandu. Istraživanjem je obuhvaćeno oko 500 usporedivih proizvoda.

Cijene prehrambenih proizvoda i bezalkoholnih pića u Hrvatskoj iznose 89 posto od prosjeka u 27 zemalja članica. To je više nego u svim novim članicama, osim na Cipru te u nekim starim članicama. Tako su u Nizozemskoj i Portugalu cijene 88 posto od europskog prosjeka, a u Sloveniji, koja od novih članica, osim Cipra, ima najviše cijene 87 posto. Najskuplja hrana i piće su Danskoj i Švicarskoj - 142 od europskog prosjeka, a najniže cijene su u Bugarskoj (56 posto), Litvi (64), Poljska i Slovačka (67 posto).

Cijene namirnica i bezalkoholnih pića u Turskoj i Makedoniji, dvjema zemljama koje uz Hrvatsku imaju kandidatski status, iznose 84, odnosno 56 posto.

U Bosni i Hercegovini cijene su na razini od 71 posto europskog prosjeka, u Albaniji 72 posto, u Crnoj Gori 74 posto, a u Srbiji 67 posto.

Što se tiče cijena kruha i žitarica, one u Hrvatskoj iznose 87 posto od europskog prosjeka. I tu je opet najskuplja Danska (150 posto) od europskog prosjeka, Švicarska (142 posto) i Finskoj (141 posto). Najjeftinije među državama članicama EU-a je u Bugarskoj (41 posto), Slovačkoj (56 posto), Rumunjskoj (59 posto).

Cijene mesa u Hrvatskoj iznose 86 posto europskog prosjeka. Meso je najskuplje u trima zemljama izvan Europske unije - Švicarskoj (195 posto) europskog prosjeka, Islandu (189 posto) i Norveškoj (182 posto). U Europskoj uniji ponovno je najskuplje u Danskoj 149 posto, Švedskoj 133 posto, Irskoj 129 posto. Najjeftinije je opet u Bugarskoj (48 posto), Litvi (50 posto), Poljskoj 52 posto.

U Turskoj su cijene mesa na razini od 77 posto od europskog prosjeka, Makedoniji 53 posto, Albaniji 62, Srbiji 68, Crnoj Gori 69 i Bosni i Hercegovini 73 posto.

Kod cijena mlijeka, sira i jaja, one u Hrvatskoj iznose 89 posto. Zanimljivo je da su mlijeko i mliječni proizvodi među članicama EU-a najskuplji u Grčkoj 138 posto, a najjeftiniji u Poljskoj 67 posto.

Cijene alkoholnih pića u Hrvatskoj su iznad europskog prosjeka - 113 posto. Alkohol je najskuplji u Norveškoj (229 posto), Islandu (226 posto). Među članicama EU-a, naskuplji je u Irskoj (181 posto) i Finskoj (170 posto), a najjeftiniji u Slovačkoj 72 posto i Mađarskoj 77 posto.

Pušačima je najteže u Norveškoj - cijene cigarete u toj zemlji iznosi 227 posto od europskog prosjeka. Među članicama EU-a, duhan je naskuplji u Velikoj Britaniji 205 posto, a najjeftiniji u Litvi 30 posto. U Hrvatskoj su cijene cigarate na razini od 65 posto europskog prosjeka.

Eurostat je krajem prošlog mjeseca objavio podatake za prošlu godinu o BDP-u po glavi stanovnika, mjerenom prema paritetu kupovne moći. Prema tim podacima najbogatiji je Luksemburg s 280 posto europskog prosjeka, zatim Irska 144 posto, Nizozemska 131. Najsiromašnija je Bugarska s 37 posto europskog prosjeka. Od novih članica najbolje je plasiran Cipar s 94 posto, Slovenija 87 posto i Češka 79 posto. 

Hrvatska je točno na polovici europskog prosjeka - 50 posto, a nešto bolje od nje su Poljska 53 posto, Latvija 56 posto i Litva 58 posto.

Turska i Makedonija znatno zaostaju s 29, odnosno 27 posto od prosječnog europskog BDP-a.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se