Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Može li Vlada to spriječiti?

Gorivo OPET poskupljuje - Eurosuper 95 bi trebao ići gore za 25 lipa!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slijedi novo poskupljenje od sljedećeg tjedna. I to, benzini u prosjeku za 25 lipa po litri dok će vozači dizelskih automobila ovaj put malo odahnuti jer cijene dizela padaju za nekoliko lipa.

Od siječnja do danas cijene su konstantno rasle. I ovaj put najprodavaniji eurosuper ide gore za 25 lipa. Nova cijena iznosit će 11 kuna 29 lipa. Eurodizel s 10 kuna 33 lipe neznatno će pojeftiniti na 10 kuna 24 lipe. Cijene benzina zato ponovno šokiraju. A zbog konstantnog rasta došlo je i do povećanja cijena prijevoza u prosjeku za 7 posto. Točnije autobusna karta koja je prošloga Uskrsa stajala sto kuna, ovoga Uskrsa stoji 107 kuna. Trpe i poljoprivrednici.

Pročitajte i ovo Ilustracija Od utorka Stigle dobre vijesti za vozače: Objavljene neslužbene cijene goriva, jedno će pojeftiniti Ilustracija cijene od utorka Vlada objavila nove cijene goriva: Pogledajte po koliko će se prodavati dizel, a po koliko benzin

>> TEST redakcije Dnevnik.hr-a: Isplati li se investicija od 1.000 kn?

>> Čačić: Gorivo može i na 74 kune, ovisi o tržištu

Svaka litra u spremniku traktora Stjepanu je itekako važna. Zbog goriva je i sjetva skuplja. 'Jedna trećina više je ovu godinu, i više od jedne trećine. Suho je i loša je obrada jako jesenas bila, tako i sada', ističe ratar Stjepan Brozd. Dizel će neznatno pojeftiniti, no ratarima to nije utjeha.

Na kolodvorima upiti o cijenama karata ne izostaju. Neprestan rast cijena naftnih derivata učinio je svoje. 'Došlo je do nekih korekcija cijena naših prijevoznika, sama korekcija ovisi o liniji, dakle, destinaciji i prijevozniku, ali možemo reći u prosjeku da je to nekih sedam posto', ističe Ivana Šestić iz Zagrebačkog autobusnog kolodvora. A negdje i više od toga.

'Ja sam prije tri mjeseca išao za Rijeku, platio sam oko 70 kuna, a sada košta 100 kuna', pojadao nam se putnik Srećko Žirovčić. 'Putujem iz Slavonskog Broda u Zagreb i iz Zagreba u Petrinju jer tamo studiram. I studentsku uzimam kartu i poskupjela je oko šest, sedam kuna', ističe studentica Maja Smolčić.

Putovanje autocestom Zagreb-Split u godinu dana poskupilo 66 kuna

Različita odredišta, različite cijene. Određuju ih prijevoznici. U željezničkom i zrakoplovnom prijevozu za sada bez poskupljenja. Za Uskrs će mnogi vlastitim automobilima na putovanje. Primjerice na jednoj od najprometnijih relacija, autocesti Zagreb-Split u jednom smjeru potroši se prosječan spremnik od 50 litara. U usporedbi s prošlom godinom, put je zbog goriva skuplji 66 kuna. Analitičari konačno pozitivni. Očekuju pad cijena.

'Očekujem da bi moglo doći, ukoliko ne dođe do nekih izvanrednih situacija posebice oko Irana da bi trebalo doći jer ovako - ovo su previsoke cijene naftnih derivata u odnosu na realne potrebe tržišta', smatra Jasminko Umičević, naftni analitičar. No, burzovni špekulanti diktiraju tempo. Na nafti dobro zarađuju pa im ovakva situacija očito odgovara.

Do sada je argument glavni bila cijena na svjetskom tržištu, ali ona je posljednjih dana čak nešto pala pa u Europi barel iznosi 122 dolara. Pao je u međuvremenu i tečaj dolara. Ali cijena goriva eto skače.Možda Vlada može dati odgovor. Naravno, kada je riječ o ovoj temi najčešće šute. Podsjećam da na litri goriva otprilike pola kroz trošarinu i razne naknade odlazi Vladi. Proračun se dakle, na račun goriva dobro puni.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene