Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekivano poskupljenje

Cijena struje narast će za 50 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sljedeće tri godine, cijena električne energije morat će se izjednačiti s cijenama EU, koje su u prosjeku 30 posto više od onih koje plaćamo sada. Ali to nije sve.

Energetičari smatraju kako rastu cijena tu nije kraj, budući da do 2012. godine počinje tzv. post-kyotsko razdoblje tijekom kojeg će se i Hrvatska morati pridružiti Europi u još većem smanjenju emisije stakleničkih plinova. To će energetsku industriju dodatno koštati i prelomiti se preko leđa krajnjih potrošača, prema pisanju Novog lista, zbog ekoloških obaveza, gradnje novih termoelektrana i preuzimanja skuplje struje iz obnovljivih izvora energije, hrvatski će građani za struju kroz otprilike pet godina izdvajati i do pedeset posto više nego sada.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Slika nije dostupna HEP obavijestio Zapadni dio Zagreba: Saznajte kada neće imati električne energije

Skuplji i plin

Tako će dvotarifni potrošači struju plaćati 1,18 kuna u višoj, odnosno 0,60 kuna u nižoj tarifi (sada plaćaju 0,91, tj. 0,46 kuna). Zbog poskupljenja do 20 posto zbog novih ekoloških obaveza, kilovatsat bi u višoj tarifi mogao koštati ukupno i do 1,36 kuna, u nižoj i do 0,70 kuna. Osim struje poskupit će i plin. EU će se na post-kyotskoj konferenciji u prosincu u Kopenhagenu izjasniti o smanjenju emisije CO2 u okoliš za 20 posto. To će nas smanjenje koštati od 0,5 do čak 1,5 posto BDP-a, a u skladu s tim cijene će električne energije za potrošače porasti za dodatnih deset do 20 posto. Cijenu kilovatsata, piše Novi list, poskupjet će nam u budućnosti i preuzimanje struje iz obnovljivih izvora, što se već događa u Mađarskoj, koja od 1. studenog svojim građanima, upravo iz tog razloga, poskupljuje struju za oko pet posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene