Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zamijenio ploču

VIDEO: Čičak Trg maršala Tita preimenovao u Sveučilišni trg

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Trgu maršala Tita u Zagrebu održan je danas šesti veliki javni prosvjed građanske inicijative "Krug za trg".

Ponovno je upućen zahtjev gradskim vlastima za preimenovanjem toga trga. Ovaj put pridružio im se i Hrvatski helsinški odbor, koji se prvi put pridružuje nekoj građanskoj inicijativi. Točno u 11 sati prosvjednici, točnije Ivan Zvonimir Čičak, postavio je natpis 'Sveučilišni trg', kako žele da se taj trg nazove, pored kavane Kavkaz.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VELIKA PROSLAVA FOTO/VIDEO: Tisuće ljudi u Kumrovcu: ''Tita nema, štafete nema, ali imamo Dan mladosti i radosti'' Jovanka Broz (Foto: AFP) 40. obljetnica smrti Francuski AFP se prisjetio Tita: Bio je ljubitelj cigara, bijelih odjela i svjetskih zvijezda, a kad je umro, nije težio ni 40-ak kilograma

Tako se taj trg zvao prije i želimo vraćanje tog imena. Okupljamo se svake godine i nećemo stati sve dok Skupština ne prihvati naš prijedlog za preimenovanje. Ne želimo da se jedan od najljepših trgova u Zagrebu i Hrvatskoj zove prema onomu tko je odgovoran za masovna ubojstva',  kazala je Maja Šovagović, suorganizatorica inicijative.

Tito - simbol poraza hrvatskih generacija

Ivo Banac, član Izvršnog odbora HHO-a, pozvao je na sučeljavanje hrvatskog društva sa svim ostacima titoizma, upozorivši da "Hrvatska neće biti slobodna i svoja dok se to ne učini, koliko god to predsjedniku i premijeru bilo neugodno".

Tražimo, istaknuo je Banac, da se preimenuje ovaj trg koji sada "nosi ime Tita, simbola svih poraza nekoliko hrvatskih generacija, koji je svojim direktivama omogućio Bleiburg i križne puteve, potpisao stotine jama evidentiranih u Hrvatskoj, Sloveniji i BiH, i čije je ime resilo jedini logor jugoslavenske diktature - Goli otok".

Bez osude komunizma, nema demokratske revolucije

Slične je poruke imao i predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak. "Od prosvjeda nećemo odustati sve dok se i formalno ne promijeni naziv trga. Kažem formalno, jer na ovom trgu nema više ni jedne ploče s imenom Tita", primijetio je Čičak, te upozorio se kako bez osude komunizma neće biti moguća prava demokratska revolucija i suobličavanje Hrvatske europskim standardima.

Posebno se osvrnuo na one koji su, kako je rekao, "do zadnjeg dana ostali vjerni komunističkom pokretu, živjeli u udobnim sinekurama i od progona političkih neistomišljenika, a danas ponovno žele prekrajati povijest i dirati u hrvatske svetinje". Njih, istaknuo je, upozoravamo da maknu ruke od hrvatskog povijesnog sjećanja.

'Slažem se da je Tito kontroverzna osoba, za koju se može čuti puno 'za' i puno 'protiv'. Ako je taj čovjek bio zločinac, onda je on izgradio zločinački sustav, a svi koji organiziraju takve manifestacije i žele kompromitirati Tita, ne razmišljaju o tome da se onda naše demokratsko društvo temelji i počiva na tom zločinačkom sustavu' rekao je Knezović, inače vijećnik SDP-a u Zagrebačkoj skupštini.

Ploča Sveučilišni trg uklonjena

Provjerili smo kasnije poslijepodne što je s novopostavljenim pločama. Ona s natpisom "Sveučilišni trg" uklonjena je već popodne. "Trg anonimnog umjetnika" još uvijek stoji na mjestu gdje bi, sukladno propisima, trebao stajati natpis Trg maršala Tita. (VLM Agencija/ M.B.)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene