Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Reagirala policija

Dio građana burno reagirao na prosvjed protiv Oluje u Zagrebu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko prosvjednica i prosvjednika u petak poslijepodne, koji su razvili crno platno i prosvjedovali bez riječi, čuvao je kordon policije. Prvotno su prijavili antiratni prosvjed pod nazivom "Antiratni protest povodom slavljenja ratne pobjede", no MUP ga je zabranio.

Mirna protestna antiratna akcija, čije je sudionike čuvao kordon policije, a koja je počela u četvrtak nešto prije 18 sati ispred spomenika banu Josipu Jelačiću na središnjemu zagrebačkom trgu, izazvala je mirnu prosvjednu reakciju hrvatskih ratnih i civilnih udruga, ali i oštar prosvjed predstavnika udruga hrvatskih branitelja. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Tragedija na odmoru Čeh fotografirao divovske valove na Kanarima: Pao u more i poginuo Kamere za prebrze vozače (Foto: Dnevnik.hr) - 1 pripreme za sezonu Veliki brat po cijeloj Hrvatskoj: Masovno se postavljaju nove kamere za nadzor brzine

Nakon što je u srijedu MUP zabranio antiratni prosvjed pod nazivom "Antiratni protest povodom slavljenja ratne pobjede" u organizaciji Centra za žene žrtve rata – Rosa (Zagreb), Žena u crnom (Beograd), Ženske mreže Hrvatske, Srpskoga demokratskog foruma (Zagreb), Slobodarskih aktivista (Zagreb) te Centra za građansku hrabrost (Zagreb), u srijedu navečer je Centar na žene žrtve rata - Rosa (Zagreb) priopćio kako će se ipak održati mirna protestna akcija s početkom u 18 sati na Trgu bana Josipa Jelačića.

Nekoliko prosvjednica i prosvjednika, koji su razvili crno platno i prosvjedovali bez riječi, čuvao je kordon policije, a dio policijskih snaga bio je u pripremi u prolazu Harmici.

Uz kordon policije mirno su prosvjedovale predstavnice i predstavnici hrvatskih ratnih i civilnih udruga, a oštro predstavnici hrvatskih braniteljskih udruga uz povike - Četnici!", "Marš iz Hrvatske!", "Zašto smo se mi borili?" i uz pjesmu "Zovi, samo zovi".

Hrvatski protuprosvjednici dijelili tekst s istaknutim geslom Vlade Gotovca

Predstavnice i predstavnici organizatora protuprosvjeda - Pokret majki za mir "Bedem ljubavi", Hrvatska pozadinska fronta, Mir za našu gardu, Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Republike Hrvatske grada Zagreba i Zagrebačke županije, Hrvatska bašćina, Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara, Majke hrvatskih sokolova, Cantar za zaštitu ljudskih prava zatočenih i nestalih građana Hrvatske i članova njihovih obitelju "Centar Apel" i Hrvatska žena Zagreb - Sesvete, dijelili su test na kojemu su bile istaknute riječi pokojnoga hrvatskoga političara i intelektualca Vlade Gotovca:

"Samo nas sloboda može zaštiti od moći klevetanja, jer klevetanje kao pitanje karaktera u društvenoj igri izraženo je slavnim savjetom : klevećite, klevećite, uvijek će od toga nešti ostati! Trajat će koliko i čovjek".

Među ostalim, u tekstu se osvrću i na sudionike mirne protestne antiratne akcije uz ocjenu kako je "vaše 'mirotvorstvo' zov starim mržnjama i obnovi krugova koji su narode bivše države strašno koštali.

Slaveći našu oslobodilačku i pravednu akciju Oluju mi vas vidimo kao odjek prošlosti koja još traje, ali joj je vrijeme zauvijek završilo. Ta prošlost trajala bi i dalje da ljubav za slobodu, za domovinu Hrvatsku i sve njezine državljane nije bila temelj slavne pobjede u ove dane 1995. godine".

Prosvjed i protuprosvjed trajali su oko pola sata, a okupili su stotinjak protuprosvjednika i tek nekoliko prosvjednika, u napetu ozračju bilo je naguravanja i povika na policiju kako bi ona trebala čuvati svoje građane, a ne one koji rade protiv Hrvatske.

Novinari nisu mogli kontaktirati antiratne posvjednike koji su s Trga bana Jelačića ispraćeni pod policijskom zaštitom i uz povike negodovanja predstavnika hrvatskih braniteljskih udruga.

U priopćenju objavljenome u srijedu navečer Centar za žene žrtve rata – Rosa (Zagreb) ocijenio je pak da "obrazloženje rješenja koje se temelji na argumentu sigurnosti ne može biti opravdano jer bi to značilo da policija ne može osigurati unaprijed najavljeno javno okupljanje građanstva".

Zato, navedeno je, "možemo konstatirati da državna vlast ne funkcionira, odnosno da je vlast u rukama nasilnih grupacija koje odlučuju o podobnosti javnih okupljanja".

Udruge: Orepić i policija su odgovorni za ulično nasilje

Platforma 112 i Antifašistička liga Hrvatske prozvale su kasno u četvrtak ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića i policiju kao odgovorne za ulično nasilje nad sudionicima antiratne akcije koja je uoči obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja održana na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

"Najoštrije osuđujemo ne samo verbalno već i fizičko nasilje kojem su na današnjem mirnom okupljanju na Trgu bana Jelačića u Zagrebu bile izvrgnute mirovne aktivistkinje i aktivisti. Ova eskalacija nasilja i govora mržnje samo je posljednji primjer u nizu sustavnih manipulacija ratom i poslijeratnom pomirbom u dnevno-političke svrhe, gdje se zarad glorifikacije rata obezvređuje ljudsko dostojanstvo svih nevinih žrtava", kažu u priopćenju.

Uvjereni su kako političku odgovornost za "današnji izljev nasilja" izravno snosi Orepić, kojega prozivaju da je "pravno neutemeljenom zabranom legitimnog mirnog okupljanja, ne samo povrijedio pravo građanki i građana na prosvjed i izražavanje, već je politički ohrabrio nasilnike da se fizički obračunaju sa svojim neistomišljenicima".

Tvrde da je ministar "politički motiviranom i kukavičkom zabranom grubo izigrao Ustavom zagarantirana prava građanki i građana", što smatraju neprihvatljivim, a od Orepića traže da se javno ispriča napadnutim aktivistima i građanima Hrvatske "čiju sigurnost očigledno ne može jamčiti".

"Nasilno i sramotno ponašanje napadača prisutne policijske snage nisu spriječile ni naknadno sankcionirale, čime su najgrublje povrijedile temeljno ljudsko pravo na javno okupljanje i mirni prosvjed garantirano Ustavom RH. Nadležni policijski službenici snose odgovornost za ovaj propust i policijsko nečinjenje. Rezolutno zahtijevamo od nadležnih tijela Ravnateljstva policije da provedu temeljitu istragu i sankcioniraju odgovorne", kaže se u priopćenju. (Hina)
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene