Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Van Rompuy poručio

'Čestitam hrvatskim građanima i Vladi, uvjeren sam da će ovaj tjedan donijeti dobre vijesti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve je izglednije da nam kraj tjedna donosi kraj pregovora s EU.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy čestitao je nakon razgovora s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem hrvatskim građanima i vladi na obavljenom poslu koji je omogućio ulazak u samu završnicu pregovora, koji će biti okončani u najbližoj mogućoj budućnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predsjednik pred uzvanicima Josipović nazdravio ulasku u EU: Današnji me dan ispunjava ponosom! Slika nije dostupna Spektakl za nepce Večera za državnike: Topli kruh i par zrna soli, A ONDA...

'Nakon što je prije dva desetljeća stekla neovisnost i suverenost, Hrvatska je sada blizu još jednoj povijesnoj prekretnici. Ona je na dobrom putu da svoje pristupne pregovore zaključi u najbližoj mogućoj budućnosti. Put je bio dug i ponekad težak i kompliciran, ali već ste skoro na kraju. Stoga prvo želim čestitati, hrvatski građani i vlada vrijedno su radili kako bi došli do ove točke, cijenim intenzitet i posvećenost poslu koji su pokazani posljednjih mjeseci', rekao je Van Rompuy nakon susreta s Josipovićem.

'Sada je na Komisiji da dade svoju ocjenu, ali sam s razlogom uvjeren da će ovaj tjedan donijeti dobre vijesti', dodao je Van Rompuy. Predsjednik Josipović je izrazio zadovoljstvo izrečenim ocjenama jer je potvrđen optimizam da se cijeli posao može dovršiti u lipnju. 'Nije korektno nagađati prije nego što odluka bude donesena, ali mislim da s velikim optimizmom možemo gledati na ovaj mjesec', rekao je.

Poticaj ili kočnica?

Josipović je rekao da je tijekom razgovora postavljeno pitanje hoće li završetak pregovora biti poticaj ili kočnica. 'Spremno sam odgovorio da će to biti poticaj. Mislim da su svi u zemlji potpuno svjesni da naše društvo neće postati savršeno, svjesni smo problema koje Hrvatska ima, nema nijednog društva bez problema pa tako ni Hrvatska nije bez njih. Nastavit ćemo raditi na reformama i na regionalnoj suradnji, vidjeli ste da je to od presudne važnosti za EU jer Europa sasvim sigurno neće biti potpuna do onog trenutka kada i cijela regija bude u EU-u', rekao je Josipović.

On je istaknuo da su provedene reforme u Hrvatskoj nepovratne, posebice u pravosuđu i borbi protiv korupcije, te da će 'Hrvatska biti vrlo uspješna 28. članica Europske unije, koja će nastaviti provoditi reforme i biti pozitivan čimbenik u regiji'. Van Rompuy je također istaknuo važnost ispunjavanja obveza i nakon završetka pregovora. 'Jačanje evidencije rezultata u vladavini prava, reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i procesuiranje ratnih zločina bit će važne referentne točke za 27 zemalja članica', rekao je.

Europska perspektiva čitave regije

Dodao je da Hrvatska u to ne treba uvjeriti samo Europsku komisiju i zemlje članice, nego i svoje građane. Van Rompuy je rekao da će hrvatsko pristupanje EU-u pojačati europsku perspektivu cijele regije. 'To će biti pozitivan i opipljiv poticaj. Ono će potvrditi da posvećenost i rezultati u reformama omogućuju kandidatima i potencijalnim kandidatima da ostvare svoje europske ambicije. Hrvatska će sada imati posebnu misiju poticanja i podržavanja svih zemalja u regiji, dijeleći s njima svoja iskustva i pomažući im u njihovim naporima', rekao je Van Rompuy.

Predsjednik Europskog vijeća je posebice pohvalio predsjednika Josipovića i njegova srbijanskog kolegu Borisa Tadića za njihovu inicijativu pomirenja u regiji. 'Slažemo se da otvorena pitanja u regiji trebaju biti riješena u europskom duhu. Nikad nije dovoljno naglašavati važnost dobrosusjedskih odnosa. Hrabrošću, vizijom i odlučnošću preostali izazovi u regiji mogu se riješiti. Računamo na konstruktivan i aktivan doprinos Hrvatske', zaključio je Van Rompuy. Sastankom s Van Rompuyem Josipović je završio dvodnevni posjet Bruxellesu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene