Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Čermakovi branitelji traže prihvaćanje svoje žalbe Haškom sudu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Branitelji generala Ivana Čermaka pred Haškim sudom zatražili su od Žalbenog vijeća da odbaci poziv haškog tužiteljstva i obrane generala Ante Gotovine na neprihvaćanje njihove žalbe na isključivanje iz predmeta "Gotovina, Čermak i Markač" zbog sukoba interesa.

Predraspravno vijeće Haškog suda većinom glasova 5. travnja isključilo je Čedu Prodanovića i Jadranku Sloković iz Čermakove obrane jer su smatrali da bi ostankom dvoje odvjetnika Čermaku bila uskraćena mogućnost da svoju obranu gradi na prebacivanju odgovornosti na
dvojicu sebi nadređenih - generala Antu Gotovinu i njegova zamjenika generala Rahima Ademija, zbog obveze odanosti koju Prodanović i Sloković imaju prema Ademiju kojeg zastupaju u sasvim drugom procesu u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna završio i na sudu Prisluškivao suprugu dok je radila od kuće i zaradio 1,8 milijuna dolara: Novac mora vratiti, a žena ga je ostavila Slika nije dostupna sve završilo na sudu Bizarna drama bivših ljubavnika: "Bacio je moje testise. Stajali su u staklenci pored jaja u hladnjaku"

Dvoje branitelja u žalbi od 4. svibnja ocijenili su da je tročlano
predraspravno vijeće takvom odlukom počinilo pogrešku u poduzimanju odgovarajućih mjera u odnosu na potencijalni sukob obveza odanosti koju dvoje odvjetnika ima prema Čermaku i Ademiju. 

U žalbi su se pozvali i na izdvojeno mišljenje nizozemskog suca Alphonsa Oria koji je glasao protiv njihova isključenja jer smatra da bi oni i dalje mogli zastupati Čermaka pred Haškim sudom pod uvjetom da odustanu od zastupanja Ademija u Hrvatskoj i da angažiraju trećeg odvjetnika.

Obrana generala Gotovine u podnesku 11. svibnja, a haški tužitelji 14. svibnja, poručili su da treba odbaciti žalbu Čermakove obrane jer predraspravno vijeće nije počinilo nikakvu pogrešku niti je zloupotrijebilo svoje diskrecijsko pravo te je donijelo utemeljenu odluku o njihovu isključenju.

Prodanović i Sloković u objedinjenom odgovoru na tužiteljstvo i Gotovininu obranu, podnesenom 18. svibnja, pozvali su na odbacivanje tih podnesaka. Oni navode da pravila Haškog suda ne predviđaju, obzirom da Gotovinina obrana nije suprotna strana u žalbi na odluku o isključivanju Čermakovih odvjetnika iz predmeta, nikakvu mogućnost njihova očitovanja o toj žalbi te ju stoga treba zanemariti. 

Za očitovanje haškog tužiteljstva, po kojem dvoje odvjetnika u žalbi nisu pokazali da je Sud napravio grešku u donošenju odluke o njihovu isključenju, ocjenjuju da je bez utemeljenja.

Prodanović i Sloković navode da su u žalbi dokazali niz pogrešaka Vijeća među ostalim da je Vijeće krivo procijenilo stupanj odvjetničke obveze lojalnosti prema drugim ili bivšim klijentima te da je krivo procijenilo važnost koju treba pridati pojedinim elementima za odlučivanje o sukobu interesa.

Početak suđenja trojici generala optuženima za zločine počinjene u vrijeme operacije "Oluje", ranije zakazan za 7. svibnja, odgođen je na neodređeno vrijeme.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene