Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UKLJUČILI SE POLICIJA I DORH

SUMNJIVA RABOTA CENTRA ZA SOCIJALNU SKRB Zemlju čovjeka o kojem skrbe rasprodaju u bescjenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umjesto da država skrbi o Zoranu Perušku, koji je lišen poslovne sposobnosti, država mu rasprodaje imovinu po cijeni višestruko manjoj od tržišne i to istoj osobi.

Slučaj Zorana Peruška iz Šegotića u istarskoj općini Marčana, digao je na noge stanovnike tog malog mjesta. Naime, Zoran je štićenik pulskog centra za socijalnu skrb i lišen je poslovne sposobnosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tragedija i tuga Roditelji preminulog dječaka: "Zašto nam to rade? Neka znaju da djecu nikada neće dobiti" Ilustracija Komentar Danke Derifaj "Muka mi je, već tri sata skupljam snagu da odgovorim ženi..."

Imovina koju ima u nasljedstvu je pozamašna pa je država, kako bi financirala njegovu skrb, prodala njegova dva vrijedna zemljišta. Ali, po cijeni višestruko manjoj od tržišne i to istoj osobi, unatoč još jednom zainteresiranom kupcu koji je nudio mnogo veću ponudu. 

Zoranovi su sumještani zato posumnjali u namjere centra za socijalnu skrb, a Ministarstvo je potvrdilo kako i sami provode nadzor nad spornom kupoprodajom.

Država mu rasprodaje imovinu

Zoran je štićenik pulskog centra za socijalnu skrb i lišen je poslovne sposobnosti. Kako bi mogli financirati njegovu skrb, država je prodala dva vrijedna zemljišta koja je naslijedio. I to istoj osobi, po cijeni za koju se tvrdi da je znatno manja od tržišne - šumu za 10 kuna, a maslinik za 36 kuna po kvadratu.

No, za prodani maslinik postojao je još jedan zainteresirani kupac koji se javio gotovo pola godine prije i naprosto je izignoriran, zbog čega se kod Zoranovih sumještana stvorila sumnja u pogodovanje.

Dva zemljišta na atraktivnim lokacijama, površina više od 14 tisuća kvadrata. Ukupna cijena - 200 tisuća kuna ili 14 kuna po kvadratnom metru.

Bescjenje ili dobra trgovina?

Ako se pita mještane sela Šegotići nedaleko Duge Uvale, dileme nema. Pulski Centar za socijalnu skrb njihovom rođaku i susjedu Zoranu Perušku nanio je nesagledivu štetu.

Život 46-godišnjem Zoranu nije bio lagan. Kao mladić, nakon povratka iz Domovinskog rata, psihički je obolio, ali uz pomoć mještana, nije se prepuštao.

"Kad je bio sa mnom, bio je stabilniji u glavi jer je imao neke obveze. Puno je manje lutao, znao se umoriti, ali kao da je znao neki dnevni ritam za raditi", kaže Mauro Špidić, Zoranov prijatelj.

No, zdravstveno mu se stanje drastično pogoršava prije tri godine, kada mu je oboljela majka s kojom je živio u ovoj staroj kamenoj kući. Tada se pokazalo da nije sposoban brinuti se o sebi. Psihički propada, često tumara selom, nerijetko gol i bos, a znao je i odlutati. Svemu tome svakodnevno su svjedočili njegovi sumještani i pomagali mu koliko su mogli.

Fuma Šegota, Zoranova susjeda, kaže da si nikad nije kuhao, već bi jeo što su mu dali, a Špidić priča da je znao često lutati selom. "Svaki put kad bih ga našao, odveo bih ga doma. Imao je i psa, al' kako nije mogao za sebe brinuti, nije ni za psa", kaže Špidić.

U to vrijeme već je bio štićenik Centra za socijalnu skrb, od kojeg je primao 800 kuna socijalne pomoći. No mještani, kako tvrde, nisu primjetili da se o njemu brinu.

Centar je "brinuo" o njemu

"Tražila sam da ga se smjesti negdje u ustanovu, da on sam ne može funkcionirati, da ne kuha, da ne jede. Davali smo mu novce, kuhali mu jesti, zabavljali ga po pet-šest sati kod nas, a kad god smo zvali Centar za socijalnu skrb, oni su se "brinuli" o njemu", kaže Vera Išić, Zoranova rođakinja.

Susjeda Fuma Šegota kaže da nikad nije vidjela predstavnike Centra da dolaze i provjeravaju ga. 

Kada mu je oduzeta poslovna sposobnost i dodijeljena skrbnica, kreće rasprodaja imovine kako bi ga mogli financirati.

"Prva zemlja prodana je za samo 10,80 kuna po metru kvadratnom, sva ta parcela od 12 tisuća kvadrata prodana je za 134 tisuće kuna. Skoro cijela kvadratura je pod šumom. Znači da se prodala samo šuma, da se dalo Općini ili nekom da to raspili, Zoran je mogao dobiti 'ohoho' više para", kaže Išić.

Tada o tome nitko nije previše razmišljao. Vjerovali su da socijalna skrb o njemu uistinu i skrbi, iako im je bilo čudno da od prodane zemlje mjesečno dobiva iznos jedva dovoljan za preživljavanje.

"Po njegovoj priči njemu je Centar dva puta mjesečno davao po 500 kuna koje je on potrošio i onda smo ga mi po selu hranili, davali mu novce, cigarete i sve što je trebalo", kaže Išić.

Rasprodaja stoljetnog maslinika

No definitvna prekretnica događa se prošle godine. Umire mu majka, a centar nastavlja s rasprodajom imovine. Ovaj put u pitanju je znatno atraktivnije i vrijednije zemljište - stoljetni maslinik, odmah uz cestu za Dugu Uvalu, na granici građevinske zone.

"Znamo vrijednost zemlje Općine Marčane. Sada skoro je bio slučaj da je Općina 700 i nešto kvadrata pod maslinama prodala za 160 tisuća kuna, da bi ove stare masline, 1817 kvadrata, bile prodane po 65.500 kuna. Mislim, van svake pameti", kaže Išić.

Uz nisku cijenu, mještane je dodatno začudilo da je zemljište prodano istoj osobi koja je tri godine ranije kupila šumu od 12 tisuća kvadrata. Tada se pali alarm za uzbunu.

"Izvadili smo ugovore o kupoprodaji, koji imaju par ispravaka, anekse itd. Međutim, u tim ugovorima mi ne vidimo procjenu zemlje. Gospodin Antića u Centru nam je rekao da oni nisu dali procjenitelja, nego da procjenitelja dovodi kupac, što je van svake pameti", govori Išić.

Još jedan zainteresirani kupac

U pulskom Centru kažu kako je kupac, s kojim je ugovor sklopljen u kolovozu prošle godine, bio jedini zainteresirani za kupovinu zemljišta. Što očito nije bilo točno, jer se Fabris Peruško Centru javio gotovo pet mjeseci ranije.

"Ja sam u ožujku prošle godine imao nekoliko upita da se uključim u slučaj Zorana Peruška u Puli, kontaktirao sam Centar za socijalnu skrb u Puli, posalo sam pisani zahtjev da sam zaintereseran za otkup nekretnina gospodina Zorana. Nakon toga Centar ni na jedan način nije odgovorio na moje zahtjeve", kaže Fabris Peruško.

Dva zemljišta prodana istoj osobi,koja je sama platila procjenitelja, po cijeni koja je, sumnja se, znatno niža od tržišne. Odlučili smo to provjeriti i kod agencija za nekretnine. U prosjeku, kvadrat šume na tom području kreće se oko 3,5 eura, dok je minimalna cijena maslinika 10 eura po kvadratu, što ukazuje da je Zoranova zemlja mogla postići i do 50 posto bolju cijenu.

Tragom iskazanih sumnji odgovore smo potražili kod ravnatelja pulskog Centra. Najprije smo mu se obratili pismenim putem, a na poslani upit nikada nije odgovorio.

Ravnatelj nije vidio e-mail

Pokušavali smo i telefonski, u uredovno vrijeme. Bez zakazanog termina, odlučili smo ga potražiti na radnom mjestu. Nakon nekog vremena odlučio nas je primiti. Nije htio pred kameru, a u razgovoru nam je rekao da e-mail prvog zainteresiranog kupca nije vidio, a i da je, na njega ne bi odgovorio jer ga na to ništa ne obvezuje. Jer praksa je, poručuje, da se potencijalni kupci osobno interesiraju.

A da se doista prakticira, za 21. stoljeće najblaže rečeno neuobičajena procedura, potvrđuju nam i u Ministarstvu socijalne politike. Ali i priznaju svoju krivnju.

"Pa ne postoji zakon. Tu doista ima prostora da se te stvari ugrade u neke zakone, na neki drugi način, upravo zbog toga da se smanji neka sumnja u manipulaciju. Tu se otvara čitav niz pitanja je li nešto dobro procijenjeno, zašto je prodana vama, a ne meni, i čitav niz upitnika", kaže Maja Vučinić Knežević, pomoćnica ministrice socijalne politike.

U Zoranovom slučaju, kažu, je formalno-pravno sve u redu. No, u tijeku je i dodatni nadzor koji još nije dovršen. A glavno je pitanje je li sve učinjeno u korist štićenika.

"Može li se moralno učiniti nešto drugačije u takvim situacijama, to tek trebamo utvrditi, pa bih molila cijenjenu javnost da imaju malo strpljenja. U svakom slučaju mi ćemo se time ozbiljno pozabaviti", kaže Vučinić Knežević.

Smješten u dom

U međuvremenu, Zoran je, nakon prometne nesreće krajem listopada, smješten u dom nedaleko Zagreba.
Stara kamena kuća gdje je živio zjapi prazna, a iako bi trebali, u Centru za socijalnu skrb više očito ne brinu ni o režijama.

Zoran uskoro seli iz privatnog u dom pod ingerencijom Ministarstva koje će snositi troškove zbrinjavanja. No sumještani svejedno strahuju da bi se moglo nastaviti s rasprodajom imovine i to u bescjenje.

"Realno ima tri kuće i još tri ili četiri komada zemlje, tako da ako Centar nastavi ovako prodavati, brzo će riješiti i ovo ostalo", kaže Vera Išić.

Osim Ministarstva, čitav slučaj istražuje policija i Državno odvjetništvo, koji će utvrditi jesu li u ovom slučaju počinjena neka kaznena djela. A priča o Zoranu jedna je od brojnih iz područja socijalne skrbi. Jedna od onih koja ukazuje na mnoge nedostatke u tom osjetljivom sustavu, gdje i namanji propust može imati nesagledivo teške posljedice.

 

Emisiju gledajte četvrtkom od 21:30 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene