Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripreme za tržište rada

Dnevnik Nove TV u posjetu radionici za osobe s intelektualnim poteškoćama: "Na tim radovima su autorska djela"

Aktualno Galerija Dizajn i umjetnost bez predrasuda - 5 Dizajn i umjetnost bez predrasuda - 5 Foto: Dnevnik Nove TV Dizajn i umjetnost bez predrasuda - 4 Dizajn i umjetnost bez predrasuda - 4 Foto: Dnevnik Nove TV Dizajn i umjetnost bez predrasuda - 3 Dizajn i umjetnost bez predrasuda - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Dizajn i umjetnost bez predrasuda - 2 Dizajn i umjetnost bez predrasuda - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Dizajn i umjetnost bez predrasuda - 1 Galerija 1/5 >>
Uključenost osoba s intelektualnim poteškoćama u tržište rada raste iz godine u godinu. Uz pomoć radnog asistenta rade četiri sata. Mnogi od njih pripremu za rad stječu na brojnim radionicama. Jednu takvu, likovnu, posjetila je ekipa Dnevnika Nove TV i reporter Vanja Margetić.

Pod budnim okom mentora, nastaju umjetnička djela.

Pročitajte i ovo Sukob na kulturnoj sceni - 1 Nastavak velikog sukoba Skandal na kulturnoj sceni: Muzej i Akademija ratuju oko slike jednog od najvažnijih hrvatskih umjetnika Kalendar udruge Krijesnica - 1 Empatija stvara bolji svijet Kalendar koji je izazvao lavinu dobrote: ''Mi odrasli idemo s idejom bit će tužni, istraumatizirani, no oni su djeca - svijetle!"

"Ono što bi vam mogao reći, na galeriji nam je jako super, imamo još jednu galeriju na Kvatriću, tu isto crtamo, ovdje sam prvi put, tu nisam nikada bio. Zaista je lijepo, uživamo, crtamo i to", navodi Jan Tomislav Vrbić.

Današnja tehnika - olovka i bojice. Radionice, ističu mentori, pomažu micanju mentalne blokade, podizanju samopouzdanja i učenju samostalnosti.

"Nacrtala sam tatu, s olovkom i nacrtala sam kao srce i zvjezdicu, kao grb. Ptice mi idu dobro, baš sam neki dan nacrtala pticu jednu i sviđa se tati i svima", pohvalila se Marija Boban.

I dok jedni crtaju, drugi šivaju. Nakon toga, uz pomoć mentora, ide bojenje i finalni proizvod.

Osobe s mentalnim teškoćama postaju vidljive

Takvim radionicama vidljivost osoba s intelektualnim teškoćama postaje sve veća.

"Osmišljena je s ciljem promocije likovnog stvaralaštva kod odraslih osoba s intelektualnim teškoćama. Mi smo čak jedni od prvih koji su izlagali na slikarskim bienalima u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika", navodi voditeljica inklunzivne galerije Centra za rehabilitaciju Zagreb Blanka Stančić Puhak.

Sve što nastane na papiru, pretvori se u proizvod od kojega korisnici dobiju nagradu.

"Ono što je bitno, da su na tim radovima autorska djela naših korisnika, vezeni su, to isto korisnici vezu, nakon toga bojamo, šijemo i stavljamo u prodaju na otvoreno tržište rada. Poput jastuka, torbi, stolaca, vrećica, puno stvari za poklon", pojašnjava Andreja Majhen iz centra.

Više prednosti druženja

Osim umjetničkog izražavanja, ovakva druženja imaju još neke prednosti.

"Radna aktivnost je jako bitna za osobe s intelektualnim teškoćama, bitno da imaju radne navike, da stječu radne vještine, poštivanje radnog vremena, nama je u cilju da se oni jednog dana zaposle na tržištu rada", dodaje.

A mnogi od njih upravo su kroz ovakve radionice ušli na to tržište.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene