Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Čelništvo Jagodnjaka osudilo postupke SDSS-a, HSP-a i Milovana Ležaje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi Općinskog vijeća I Poglavarstva Općine Jagodnjak osudili su postupke čelništva SDSS-a i HSP-a te ravnatelja u ostavci Osnovne škole Jagodnjak Milovana Ležaje, vezano za probleme u toj školi, ocjenjujući u večerašnjem priopćenju da su oni najodgovorniji za tzv. slučaj Jagodnjak.

"Dobilo se ono što je politička elita i tražila, novi 'slučaj' koji će pobudili nacionalne strasti i u Hrvata i u Srba, a njima (stranačkim čelnicima) osigurati još po koju godinu bezbrižne državne plaće i pogodnosti koje nude visoke državne funkcije", navodi se u priopćenju sa sinoćnje sjednice Općinskog vijeća Jagodnjaka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prometna nesreća Autom usmrtio 81-godišnjeg pješaka Slika nije dostupna Raj za nepce Ovo može postati najjači hrvatski izvozni brend!

U priopćenju, nazvanom "Građanska proklamacija" ocijenjeno je da su spomenute stranke, "zbog privlačenja pažnje glasačkog tijela, koristili djecu, roditelje i nastavnike na čelu s naivnim ravnateljem Ležajom", te da je Ležaja "nedorastao svom zvanju i pozivu".

Također, kao legitimno izabrano rukovodstvo Općine Jagodnjak Općinsko vijeće "traži, uz suglasnost roditelja, pronalaženje modela nastave bez diskriminacije djece po bilo kojoj osnovi, što podrazumijeva i bez podjele djece u razrede na nacionalnoj osnovi, uz uvjet da se svim nacionalnim strukturama omogući učenje maternjeg jezika i nacionalne
povijesti i kulture", navodi se u priopćenju.

Također se, uz ostalo, navodi kako "učenje srpskog jezika na ekavskom narječju nije u skladu sa kulturnom zaostavštinom srpskog življa sa ovih prostora, te da djeca koja pohađaju sate nastave na srpskom jeziku i pismu trebaju primjenjivati njima prirodna način izričaja".

Općinsko vijeće Jagodnjaka smatra kako "Milovan Ležaja nije u stanju dalje raditi na mjestu ravnatelja, budući je dopustio da se nanese ogromna šteta djeci i lokalnoj zajednici" te ističe kako budućnost Jagodnjaka vidi "isključivo kao zajednicu svih građana, koji poštuju međusobne različitosti, njeguju toleranciju i suživot, te osuđuju svaki oblik diskriminacije".

Općina Jagodnjak ima 2190 stanovnika, među kojem je većinsko srpsko stanovništvo. Općinsko vijeće Jagodnjak ima 11 članova, od kojih je šest nezavisnih među kojima je i načelnik Milan Zuber, četiri je članova SDSS-a, a jedan je iz redova HSP-a.

Školski odbor Osnovne škole Jagodnjak trebao bi se sastati u ponedjeljak, i razriješiti dužnosti ravnatelja Milovana Ležaju, koji je 29. siječnja dao usmenu ostavku ministru znanosti, obrazovanja i športa Draganu Primorcu, kada je ministar održao sastanak u toj školi s roditeljima koji su nezadovoljni radom tražili ostavku ravnatelja Ležaje.

Kao razlog isticali su, uz ostalo, da je Ležaja opstruirao izvođenje nastave na hrvatskom jeziku, zbog čega je devet učenika prešlo u Osnovnu školu u Čemincu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene