Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori na jesen?

Čehokova ostavka stigla u Varaždin

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U varaždinsku Gradsku vijećnicu stigla je pisana ostavka na dužnost gradonačelnika koju je Ivan Čehok jučer dao iz istražnog zatvora Remetinca u Zagrebu, potvrdio je u utorak zamjenik varaždinskoga gradonačelnika s ovlastima gradonačelnika Zlatko Horvat.

Horvat je rekao da je njegov ured jutros primio pisanu ostavku Ivana Čehoka, pošto ga je sinoć odvjetnik Ivan Čehoka obavijestio da je Čehok dao neopozivu ostavku na dužnost gradonačelnika.

'U njoj kratko i jasno stoji da Čehok podnosi neopozivu ostavku na dužnost gradonačelnika, uz obrazloženje da u okolnostima u kojima se našao ne bi mogao odgovorno i savjesno obavljati dalje svoju dužnost', rekao je Horvat. Dodao je da ga je ostavka na neki način iznenadila, ali je podnesena na temelju inzistiranja Čehokovih odvjetnika, koji smatraju da će tako otpasti jedan od razloga zbog kojih je Čehoku određen istražni zatvor, a to je opasnost od ponavljanja kaznenog djela budući da ga USKOK sumnjiči za zloporabe povezane s dužnosti gradonačelnika.

Pročitajte i ovo Kneginec prometna 8 Kneginec FOTO Teška prometna nesreća kod Varaždina: Uletio u dvorište kuće pa završio na krovu, ima ozlijeđenih Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok (Foto: Dnevnik.hr) Gradonačelnik vs. župan Čehok se ne slaže s Čačićem po pitanju koronavirusa: "Izvor zaraze nisu kafići, kao što župan misli, a još manje su otvoreni prostori"

Varaždinsko Gradsko vijeće sada mora u roku od osam dana obavijestiti vladu da je gradonačelnik dao ostavku, a vlada u roku od 60 dana treba raspisati izbore za novoga gradonačelnika, rekao je Horvat. Istaknuo je da je razgovarao s ministrom uprave Davorinom Mlakarom (HDZ), koji je potvrdio takvu proceduru, te da će se krajem tjedna sastati s ministrom i s njime razgovarati o pojedinostima s obzirom na to da nije bilo takvog slučaja u Hrvatskoj od 2009. godine, kada su gradonačelnici i njihovi zamjenici na izborima birani neposredno.

Ispunjavanja obveza 'u skladu s mogućnostima'

'Pokušat ćemo raščistiti i pitanje povjerenika budući da ga u ovom slučaju zakon ne poznaje. On je u grad dolazio u slučaju raspuštanja Gradskog vijeća koje je biralo gradonačelnika. No, sada je situacija drugačija jer ostavka neposredno izabranoga gradonačelnika ne znači i raspuštanje Gradskog vijeća', istaknuo je Horvat. Dodao je da će on, na temelju ovlasti koje mu je prije prenio Čehok, i dalje obnašati svoju dužnost do izbora novoga gradonačelnika.

Naglasio je da je na njemu i zamjeniku gradonačelnika Slobodanu Mikacu da u prijelaznome razdoblju, to jest do izbora novoga gradonačelnika osiguraju funkcioniranje grada te da to i čine. Sve gradske službe rade. 'Kao i druge sredine, u ovo krizno vrijeme imamo problema s likvidnošću, ali u skladu s mogućnostima ispunjavamo obveze i nema potrebe za dizanjem panike i pričama o blokadi grada', istaknuo je Horvat.

Novi izbori na jesen ili na dan parlamentarnih izbora

Izbori za varaždinskoga gradonačelnika mogu se održati istog dana kad i parlamentarni izbori - 4. prosinca, rekao je, dodajući kako smatra da će izbori za gradonačelnika ipak biti prije. Na pitanje ima li namjeru kandidirati se za gradonačelnika, Horvat je odgovorio kako o tome još nije razmišljao. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene