Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dodjela poslova zbrinjavanje otpada

Čehok pod istragom zbog posla s lokalnim moćnikom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Varaždinski gradonačelnik nam je potvrdio postojanje prijave i tvrdi da je sve čisto.

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok se našao pod istragom zbog mogućeg pogodovanja lokalnom moćniku Davoru Patafti. Kako nam je potvrđeno policija je ovih dana bila u Gradu i uzela je dokumente koji se odnose na posao sa Pataftom. Postoji sumnja da je Čehok Pataftinoj firmi VIS d.o.o omogućio monopolistički položaj u postupku zbrinjavanja komunalnog otpada u Varaždinu i to na štetu gradske komunalne tvrtke Varkom.

Pročitajte i ovo Kneginec prometna 8 Kneginec FOTO Teška prometna nesreća kod Varaždina: Uletio u dvorište kuće pa završio na krovu, ima ozlijeđenih Odbjegli vlak u Indiji Pokrenuta istraga VIDEO Odbjegli vlak jurio 70 kilometara bez vozača

'Moramo priznati da je zakon poštovan, mi smo doista se ovdje držali zakona, nikakvoga tu razloga za sumnju nema', rekao nam je Ivan Čehok.

Ugovor o javno-privatnom partnerstvu gradske komunalne tvrtke Varkom s Pataftinim Visom sklopljen je krajem 2008. na preporuku tvrtke APO iz Zagreba, čija je studija o sanaciji otpada Visu išla na ruku. APO je navodno, također pod USKOK-ovim povećalom. Ugovor je sklopljen izravnom pogodbom, bez javnog natječaja. Početak radova odgođen je za 2010., a komunalne naknade za građane su poskupile iako najavljeno moderno postrojenje VIS-a još uvijek nije u funkciji. Iz oporbe tvrde da su na sjednicama gradskog vijeca pokusali ukazati na nepravilnosti.

'Niti bivši saziv gradskog vijeća, a niti ovaj sadašnji o toj temi nije raspravljao, 2 puta nam je to odbijeno i to na inicijativu gradonačelnika', kaže Goran Habuš iz varaždinskog ogranka HNS-a.

Čehok: Ne stidim se toga da sam dobar sa svim varaždinskim poduzetnicima

Iz prijave se može iščitati da VIS d.o.o nije imao niti potrebne dozvole za obavljanje komunalne djelatnosti, te je tako počinjena šteta od 20 milijuna eura koliko bi Varkom trebao izgubiti tijekom pet godina. U ugovoru iz sredine prošle godine je sporno i to što se Varaždin obvezao isplatiti Pataftinoj tvrtki oko milijun eura bez obzira jesu li ispunjene stavke iz ugovora.

Habuš napominje da je grad s tvrtkom VIS potpisao i štetan ugovor o zamjeni zemljišta, čime je za svojih 15 hektara u komadu, dobio 2,5 hektara rascjepkane zemlje. Tvrdnje o mutnim poslovima varaždinski gradonačelnik odbacuje, te dodaje kako nema neke tajne veze između njega i Patafte.

'Inače, mene optužuju da sam dobar sa svim poduzetnicima, i ja se toga ne stidim, ja sam sa svim varaždinskim poduzetnicima dobar', kaže Čehok. Ističe da je VIS d.o.o. trebao u Varaždinu uvesti prvu mehaničko-biološku obradu otpada (MBO), što Varkom do sada nije radio niti to može u doglednoj budućnosti.

'Ovim ugovorom će se otkloniti velika ekološka opasnost za Varaždin i na taj način osigurati velika korist za sve građane', rekao je Čehok koji napominje da je ugovor potpisan samo na četiri godine i da će tek uslijediti raspisivanje natječaja za dobivanje koncesije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene