Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ništa nas ne brine'

Prodanović: Hernadi će biti oslobođen u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Bit će ovdje oslobođen. Ništa nas ne brine", odgovorio je Prodanović na novinarsko pitanje brine li ga činjenica da Hernadi u Mađarskoj nije pravomoćno oslobođen za podmićivanje Sanadera, kako se ranije tvrdilo.

Odvjetnik bivšeg premijera Ive Sanadera, Čedo Prodanović, kazao je u ponedjeljak da ga ne brinu posljednje informacije prema kojima predsjednik uprave MOL-a Zsolt Hernadi u Mađarskoj nije pravomoćno oslobođen za davanje mita Sanaderu, jer će biti oslobođen u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvi put od izručenja Sanader napustio Hrvatsku Slika nije dostupna Fimi media na Vrhovnom sudu Uskok smatra da Ivi Sanaderu treba uzeti još skoro 8,5 milijuna kuna

"Bit će ovdje oslobođen. Ništa nas ne brine", odgovorio je Prodanović na novinarsko pitanje brine li ga činjenica da Hernadi u Mađarskoj nije pravomoćno oslobođen za podmićivanje Sanadera, kako se ranije tvrdilo.

Sanader je pak, izlazeći sa suđenja u slučaju Planinska, dodao kako mito ni ne postoji te da je riječ o konstrukciji koja je dio njegova politički motiviranog progona.

"Ne postoji mito. To je sve jedna konstrukcija. Kao što ste vidjeli dva su takva slučaja, s dvije presude već pale. Ja sam danas završio obranu u trećem slučaju, nadam se da će se konačno sada i u medijima, ali ili na sudu vidjeti da je sve to konstrukcija da je sve to bio dio političkog progona, iniciranog političkim putem od političkih čimbenika", kazao je Sanader.

Sanader se nada promjeni istražne prakse

Ponovio je i da su sve svjedoke protiv njega najprije "bacali u zatvor", a potom ucjenjivali i tražili da ga lažno terete u zamjenu za beneficije, puštanje iz zatvora ili kako bi im zatvor zamijenili radom za opće dobro.

"Nadam se da će se takva praksa promijeniti", kazao je Sanader koji je već bio pravomoćno osuđen zbog slučaja Hypo i INA-MOL, ali je Ustavni sud naložio ponavljanje suđenja, ne ulazeći pritom u meritum presude.

Hernadi je, pak, još 2013. optužen da je dao 10 milijuna eura mita Sanaderu čime je osigurao MOL-ova upravljačka prava u Ini, no do danas je ostao nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Pozivajući se na informacije mađarskog neovisnog istraživačkog portala Jutarnji list objavio je da je Prizivni sud u Budimpešti odlučio obustaviti kazneni postupak protiv Hernadija za davanje mita.

Pitanje suđenja Hernandiju

Na taj način, a suprotno tumačenjima njegova odvjetničkog tima da je u tom slučaju donesena pravomoćna presuda pred mađarskim sudom na temelju koje Hernadi može izbjeći suđenje pred hrvatskim pravosuđem, ostavljena mogućnost da hrvatski sud obnovi europski uhidbeni nalog protiv njega kako bi mu se moglo suditi bez ikakvih procesnih ograničenja.

Hernadijeva hrvatska odvjetnica Laura Valković kazala je da mađarski slučaj ne može komentirati, ali da sve "nije baš tako kako pišu mediji".

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda je krajem prosinca odlučilo spojiti suđenja Sanaderu i Hernadiju kojemu je suđenje u odsutnosti trebalo početi još u veljači prošle godine, ali je odgođeno jer s Vrhovnog suda nije vraćen spis koji je tamo završio nakon što se Hernadijeva obrana žalila što cijela dokumentacija u tom opsežnom slučaju nije prevedena na mađarski. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene