Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ratna odšteta za automobil oduzet 1991.

VIDEO: Dobio spor zbog 'najljepšeg auta u selu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ratnu odštetu za oduzeti automobil časniku Hrvatske vojske Ivici Bačiću, zvuči malo nevjerojatno, isplatit će Republika Srbija.

Auto mu je 1991. na potpis pukovnika Milivoja Grubača oduzela bivša JNA. Upravo je pukovnik Grubač bio ključna osoba da pravda na kraju i pobijedi. Najljepši auto u selu, Renault 19 i njegov vozač Ivica Bačić, zajedno s ranjenim prijateljem kojeg je vozio u bolnicu, našli su se pred blokadom Jugoslovenske Narodne Armije. Ivica je tad izgubio slobodu, automobil i još neke sitnice.

Pročitajte i ovo Damir Škaro (Foto: Dnevnik.hr) Visoki kazneni sud odlučio Škaro mora u zatvor zbog silovanja: Potvrđena kazna bivšem zastupniku i proslavljenom olimpijcu Marina Lovrić Merzel Nakon 10 godina Bivša županica osuđena na šest godina zatvora: Oduzet joj nezakonito stečena imovina

>> Srbija: Ukinuta presuda generalu zbog predaje vojarne u Varaždinu

Kaže kako su mu tad oduzeti i automobil i osobni dokumenti. Završio je u kninskom zatvoru, do razmjene zarobljenika. Na razmjeni su bile brojne poznate osobe i tadašnji član pregovaračkog tima za razmjenu, Ivo Sanader. Bačić u kninskom zatvoru imao svakodnevni neposredni kontakt s najtraženijim bjeguncem s ovih prostora Ratkom Mladićem.

Presudio iskaz bivšeg pukovnika JNA

'Arogantan, bahat, zločinac od pera i formata. Previše je pametan da bi on nekoga udario ili učinio nešto ružno', kaže Bačić. Već 1994. pokreće postupak za odštetom. Auto je platio 27 tisuća bivših njemačkih maraka. Potpis pukovnika JNA Milivoja Grubača značio je da mu je automobil oduzela vojska. Iskaz navedenog pukovnika, presudio je slučaj.

Pukovnik Grubač bez nagovora, Sudu u Beogradu istinitost potvrđuje. U ime naroda, glasi pravomoćna presuda, Republika Srbija časniku HV-a za oduzeti auto isplatit će odštetu. Gdje je auto, međutim, nikad nije saznao. 'Možda ga je Ratko Mladić vozio, ili su vozili njega, tko zna?', rekao je na kraju Bačić. Pukovnik Grubač danas živi u Novom Sadu, ključna je osoba što će Ivici Bačiću odšteta biti isplaćena. Kolika će ona biti, sud još nije odlučio.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene