Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čarobnica za financije

SVE POPULARNIJA Savjeti za što sigurniju kupnju preko interneta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savjete za kupnju preko interneta pročitajte u kolumni 'Čarobnica za financije' koju za vas piše Dijana Vladislavić, jedna od najboljih i najuspješnijih financijskih savjetnica u Hrvatskoj.

Sve popularnija je kupnja preko interneta. Tome u prilog ide i podatak da su Hrvati u 2015. preko interneta kupovali najviše do sada - prema podacima Eurostata, svaki treći Hrvat obavio je internetsku transakciju. Ono što nas najviše privlači su cijene koje su u velikoj većini slučajeva niže od onih u trgovinama. Ono što se većina nas pita je to koliko je sigurna kupnja preko interneta.

Paypal je kreiran na način da imate uvid u sve transakcije, a ako se odlučite na takvu vrstu plaćanja potrebno je da odaberete kreditnu karticu (ili više njih) s kojom ćete plaćati kupljenu robu. Paypal prihvaća sljedeće kartice: MasterCard, American Express, Visa. Prepaid kartice također su jedna od opcija koje funkcioniraju na način da na njima raspolažete određenim iznosom za kupnju.

Dok kupujete putem interneta vodite računa o tome kolika je cijena proizvoda kod dobavljača kod kojeg ste se odlučili na kupnju nakon što se uračuna i cjelokupna dostava. Vrlo je važno da kupujete od onih koji imaju gotovo sve pozitivne recenzije. Na taj način ćete izbjeći eventualne probleme poput neisporuke naručene pošiljke.

Ako naručujete robu iz Europske unije, carinu i PDV-e ne plaćate, neovisno o vrijednosti pošiljke. Što se tiče naručivanja izvan Europske unije, tada plaćate PDV na iznose veće od 22 eura. A carinu i PDV na robu u vrijednosti iznad 150 eura.

Savjeti:

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čarobnica za financije BORBA S DUGOVIMA Razmišljate o gotovinskom nenamjenskom kreditu? Ovi vam savjeti mogu pomoći Slika nije dostupna Kolumna Dijane Vladislavić Razmišljate o stambenom kreditu? Ovo morate znati!

1. Pratite recenzije prodavača od kojeg kupujete
2. Kod kupnje navedite isključivo najnužnije osobne podatke
3. Pripazite kod načina plaćanja
4. Provjerite opis proizvoda koji kupujete
5. Pazite na troškove dostave i carinske troškove
6. Izbjegavajte ponude koje su predobre da bi bile istinite
7. Koristite prepaid kartice isključivo za online plaćanje
8. Koristite Paypal račun

"Objavljeni tekst te izneseni savjeti i preporuke su isključivo osobna mišljenja autorice i ne predstavljaju službene stavove institucije u kojoj je zaposlena."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene