Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomažu i susjedi

Caritas brine o starijima: Zajedno smo jači

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred nama je Tjedan solidarnosti. Potaknuti teškim položajem Hrvata u BiH, pokrenuli su ga, uz pomoć Caritasa, hrvatski i bosanski biskupi. Posebno zabrinjavajuće je u Republici Srpskoj.

Sve je više onih koji osim hrane, traže lijepu riječ i razgovor. Već nekoliko godina mlade djevojke dolaze na adresu 84-godišnje starice kojoj je život bez medicinske njege nezamisliv. U trošnoj kući, nedaleko od Banja Luke, bolesna je i sama. Liječniku ne može, pa se o njoj brine Caritas. No, one nisu jedine koje uskaču u nevolji. 'Imam komšinicu dobru, je pravoslavka, ali donese mi mlijeka, sira, i kad nema
kruha, viče, jedi, nemoj da budeš gladna', ispričala je Ruža Valentić.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Viktor Orban u posjeti BiH Nastavio u Banja Luku Orban doputovao u BiH, kratko bio u Sarajevu, oni mu se požalili na jednu osobu

Skuhati ručak ni od čega? Ruža je i u neimaštini umjetnica. Na meniju je grah. 'Kupim si nekad, najjeftiniji, kad mogu, skuham ga', kaže Valentić. Više od toplog ručka, krijepi topla riječ. Pronašli su je štićenici ovog Caritasovog doma. 'Ovdje sam se oporavila i pomladila', rekla je Savka Valentić, štićenica doma. I drugi su brzo 'živnuli'.

>> Hrvatski Caritas započeo korizmenu akciju

Banjalučki volonteri na ovaj, ali i druge načine skrbe o tisućama hrvatskih obitelji. Vjeruju da će zajednička akcija solidarnosti i prikupljanja pomoći s kolegama u Hrvatskoj, opet pasti na plodno tlo. 'Svatko može pomoći onoliko koliko može', kaže Žaklina Garić, iz Centra za život i obitelj, Caritas Banja Luka. Donatora je sve više.

Posljednjih nekoliko godina s oko 15 milijuna kuna prikupljene u hrvatskim župama financirane su na stotine projekata. 'Na taj način Hrvatska daje svoj doprinos u mirnom suživotu ovdje, što je želja Caritasa u BiH. Stvara se jedan most da se u akciji prepozna čovjek u nevolji', kaže Garić.

Na području Republike Srpske, prije rata živjelo je oko 220.000 Hrvata. Danas ih je ovdje samo 11.000. Iako suočeni s brojnim problemima, mnogi se žele vratiti. No, nailaze na brojne prepreke. Pritisnuti gubitkom posla i krizom, utjehu pronalaze u Caritasovim obiteljskim savjetovalištima. Više nego inače, dolaze im i mladi. 'Često očekuju nekakav recept, instant rješenje, koje ćemo mi njima dati, i oni će otići sretni i tako će riješiti svoj problem, ali to baš ne ide tako', kaže Blaženka Lukenda iz Caritasa.

Najteže ih je motivirati na povratak. 'Ne može se netko vratiti i gledati u četiri zida. Moraš nešto raditi, zarađivati, hraniti svoju obitelj, a posla nema', pojašnjava Lukenda. Razgovor probleme možda ne rješava, ali pomaže suočiti se s njima. No, nije li i lijepa riječ smisao pomaganja?

Načini na koji zainteresirani mogu pomoći su: poziva na donacisjki telefon 060 9010, uplata na žiro račun kod PBZ-a 2340009-1100080340 s pozivom na broj 101, donacija preko web-a Hrvatskog Caritasa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene