Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brani interese Europe?

Cameron: Imenovanje Junckera za predsjednika EK ugrožava demokraciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Ime Jean-Claudea Junckera nije bilo na listiću na europskim izborima i svako forsiranje tog kandidata za predsjednika EK mimo lisabonske procedure ugrožava demokraciju u Europi', upozorava Cameron.

Ime Jean-Claudea Junckera nije bilo na listiću na europskim izborima i svako forsiranje tog kandidata za predsjednika Europske komisije (EK) mimo lisabonske procedure ugrožava demokraciju u Europi, upozorio je u petak u pismu europskim medijima britanski premijer David Cameron.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković, Roberta Metsola, Andrej Plenković Ima ozbiljnog konkurenta Ugledni medij raspisao se o Plenkoviću, pogledajte gdje ga vide: "Bio bi to pozitivan signal..." Slika nije dostupna O temeljnim pravima Velika Britanija primila upozorenje - 'To su ljudi koji rade da bi zaradili, a ne kriminalci'

Europska unija treba na summitu krajem lipnja izabrati predsjednika EK-a, izvršnu dužnost s najvećim utjecajem na politiku za pola milijarde Europljana. Neke članice EU predvođene njemačkom kancelarkom Angelom Merkel podržavaju za tu dužnost bivšeg luksembruškog premijera Junckera, kojeg London smatra federalistom nespremnim provesti reforme potrebne za poticanje rasta i zapošljavanje.

'Zastupnici u Europskom parlamentu glasuju o kandidatu tajnim glasovanjem', piše Cameron europskim medijima i podsjeća na proceduru Lisabonskog ugovora.

Taj dokument kojim se uređuje ustroj EU, propisuje da čelnici vlada zemalja članica EU imenuju kandidate za predsjednika EK i pritom 'uzmu u obzir' rezultate izbora za Europski parlament.

Međutim, konceptom 'glavnog kandidata', takozvanog Spitzenkandidata, neke grupacije žele 'i izabrati i potvrditi kandidata' i pritom se pozivaju da je on kandidat političke grupacije s najviše osvojenih glasova na euroizborima.

'Kazati da je to besmislica nije napad na gospodina Junckera, iskusnog veterana europske politike', piše Cameron. 'No, na nijednom glasačkom listiću nije bilo imena Jean-Claudea Junckera', ističe nadalje.

Izlaznost na euroizbore vrlo je niska i zato forsirani izbor kandidata grupacije Europskih pučana (EPP), koji su osvojili najviše mjesta za EP, ne odražava volju cjelokupnog biračkog tijela EU.


FOTO Uvođenje Eura: Hrvatska ispunjava dva od pet kriterija!

Prihvaćanje takvog stajališta 'duboko bi naštetilo Europi i potkopalo, a ne ojačalo demokratski legitimitet EU, jer grabljenje moći zakulisnim putem, a ne kroz ugovore, stvorilo bi opasan presedan', piše Cameron.

Britanski premijer stoga poziva u potragu za najboljim kandidatom za predsejdnika EK, a to je 'netko tko može provesti reforme, potaknuti rast i zapošljavnje'.

Velika Britanija prepoznatljiva je po tome da brani nacionalne (britanske) interese, no 'ovdje se radi o borbi za interese Europe', piše Cameron i zaključuje: 'sada je vrijeme da se uvjeri europske glasače da mi čujemo njihove brige i da zbog njih djelujemo'.

Dan ranije, EurActiv, portal koji prati pitanja Europske unije, objavio je da bi Cameron ipak prihvatio Junckera u zamjenu za to da Britanac Andrew Lansley bude potpredsjednik Europske komisije koji nadzire povjerenike unutarnjeg tržišta, tržišnog natjecanja i energetike i još neke 'manje stvari'.

Europski portali prenijeli su isti dan da se izgledi tope i drugome kandidatu s najviše glasova, socijalistu Martinu Schulzu koji bi trebao formirati većinu u parlamentu ako to ne uspije Juncker. Schulz, kojega je ranije kandidirala druga najjača grupacija u EP-u, socijalisti, navodno gubi povjerenje jer bi zastupnici radije na njegovu mjestu vidjeli Giannija Pitellu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene