Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kreativnost na djelu

Čakovečki gimazijalci napravili jedinstveni fizikalno-kemijski uređaj i pobijedili u natjecanju 'Lančana reakcija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kreativnost u fizici i kemiji najbolje su pokazaji čakovečki gimnazijalci.

Obrazovni portal Chemgeneration.com pokrenuo je srednjoškolce iz svih dijelova Hrvatske da se uključe u jedno od najzanimljivijih znanstvenih natjecanja u zemlji, "Lančana reakcija" (Chain Reaction). Nakon mjesec i pol dana marljivog rada svoje uređaje pokretane serijama fizikalnih i kemijskih reakcija prijavila su 22 tima iz 18 škola. Ukupno je sudjelovalo 160 učenika i 24 profesora iz 14 hrvatskih gradova, a odlukom stručnog žirija pobijedila je Gimnazija Josipa Slavenskog iz Čakovca.

Pročitajte i ovo Škola - 4 Ima rješenja Ravnatelji sve kreativniji, tu su i stipendije, ali nitko ne želi predavati te predmete: "To ima posljedice na znanje i vještine učenika" Slika nije dostupna Dobile i rektorovu nagradu BOLJA HRVATSKA Kemičarke volonterke šarenim epruvetama djeci tjeraju strah od fizike i kemije!

Upija energiju i prenosi je u interijer: Hrvatski studenti grade samoodrživu kuću!

Znanstveno natjecanje Lančana reakcija temeljilo se na radoznalosti i kreativnosti učenika te njihovoj sposobnosti rješavanja problema, jer su morali koristiti znanje stečeno u školi kako bi izgradili jedinstveni fizikalno-kemijski uređaj. Ovo kreativno eksperimentiranje za cilj je imalo približiti prirodne znanosti mladima te predstaviti ulogu koju one imaju u našim svakodnevnim životima i održivom razvoju u našoj budućnosti.

Pregršt ideja

"Učenici su nudili razna rješenja, od jednostavnih do fantastičnih, čime se produbili znanje iz područja fizike i kemije. Ponekad me stvarno iznenadila nesputana kreativnost učenika. Planiranjem svakog novog koraka imali su pregršt ideja, pa mi se ponekad činilo da bi njihova lančana reakcija mogla trajati beskonačno dugo", izjavio je Krešimir Trojko, profesor biologije i kemije u Gimnaziji Josipa Slavenskog iz Čakovca, mentor pobjedničke ekipe u sastavu: Borna Bilas, Lana Hasnaš, Iva Ružić, Damjan Šinjori i Marko Šoštarić.

"U posljednje tri godine u okviru našeg programa 'Chemgeneration' intenzivno radimo na promociji prirodnih znanosti, a ove godine uspjeh je tim veći jer je projekt 'Lančana reakcija' naišao na vrlo dobar odaziv među školama, a što je još važnije, svjedočili smo nizu iznimno kreativnih rješenja hrvatskih srednjoškolaca", izjavio je Michael Nam, direktor tvrtke BASF Croatia.

Natjecanje koje je održano u deset zemalja Srednje Europe organizirala je kompanija BASF, a u Hrvatskoj uz potporu Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta, Instituta Ruđer Bošković, Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, Hrvatskog kemijskog društva te Agencije za odgoj i obrazovanje.

Gimnazija Bjelovar osvojila javnost

Prema glasovima javnosti, koja je sve lančane reakcije mogla pogledati na internetskoj stranici chemgeneration.com, najbolja je bila Gimnazija Bjelovar, čiji su učenici također osvojili vrijedne nagrade. Tijekom 14 dana glasovanja publika je podijelila čak 61.011 glasova, od čega su bjelovarski gimnazijalci na čelu s profesoricom Ankicom Fusić osvojili 10.267 glasova.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene