Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dio svakodnevnih kućanskih poslova

Čak pola milijuna proizvoda definirano kao opasna kemikalija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Opasne kemikalije su svuda oko nas, a većina žrtava opasnih kemikalija otrovala se u vlastitom kućanstvu! Grad Zagreb, Zavod za javno zdravstvo i Hrvatski zavod za toksikologiju uskoro kreću s edukativnom kampanjom o kemikalijama. Donosimo pregled onih koje su opasne, a rabimo ih svakodnevno te savjete kako se pravilno zaštititi.

Ručno ili strojno pranje posuđa, čišćenje pećnica ili roštilja, skidanje kamenca na različitim mjestima, čišćenje tepiha, fotelja ili madraca, samo su dio kućanskih poslova prilikom kojih dolazimo u dodir s opasnim kemikalijama. Različiti osvježivači zraka i sredstva za uklanjanje mrlja s odjeće i drugih predmeta također imaju nagrizajuće i nadražujuće djelovanje. Opasnih kemikalija ima po cijeloj kući ili stanu. Ima ih i u garažama, podrumima. To su npr. razne boje i lakovi za zaštitu materijala, zatim automobilske kemikalije - motorna ulja, goriva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istraživanje Najviše volimo nabavljati hranu, najmanje čistiti pećnicu Slika nije dostupna Krivac ženska rožnica? Nakon transplantacije postao ovisan o čišćenju

Također i u vrtovima i na balkonima. To su insekticidi, fungicidi i herbicicdi... Opasne kemikalije štetne su na različite načine. Neke će izazvati lokalna oštećenja kože, očiju ili drugih sluznica. Neke su pogubne za dišne putove. Gutanje je u pravilu opasno kod svih kućnih kemikalija, a jako nagrizajuće mogu biti smrtonosne. Obvezno za svaku kućnu kemikaliju treba pročitati deklaraciju i upute.

Kako se zaštiti od kemikalija?

Zaraze s kemikalijama nema, ali postoji mogućnost izloženosti. Jedna od prvih stvari je odmah prekinuti daljnji kontakt i napustiti tu prostoriju. Ako ste se polili kemikalijom, treba skinuti odjeću i prati se vodom barem 15 minuta. Ako je riječ o lužinama i do sat vremena. Kod nadražujućih kemikalija obično se javlja crvenilo kože ili očiju uz žarenje ili čak i bol. Gutanje nagrizujućih kemikalija može izazvati krvarenja uz mogućnost rupture jednjaka te strašne bolove i grčenje želuca.

Najbolje je tada otići liječniku i ponijeti kemikaliju sa sobom. Najugroženija su djeca do 4. godine. Čak 20 posto djece u toj dobi završilo je u bolnici zbog trovanja. Zato takve kemikalije treba skloniti od male djece čak ih i zaključati da djeca ne mogu do njih. Najbolje bi bilo prilikom čišćenja koristiti rukavice i to one za jednokratnu upotrebu. Zatim zaštitne naočale prilikom prskanja kao i odjeću dugih rukava i nogavica od pamuka ili sličnog materijala.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene