Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sređivanje registra

Čak 800.000 manje birača na izborima za EP nego na prethodnim izborima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istekao je rok u kojem možete provjeriti svoj status birača uoči skorašnjih izbora za Europski parlament. Oko 800.000 birača je manje u odnosu na posljednje izbore i referendum. Ministarstvo uprave i unutarnjih poslova posljednjih je mjeseci radilo na sređivanju registra.

Uredi za upravu radili su punom parom, a građani su podnosili zahtjeve za upis, dopunu ili ispravak u registru birača. Izbori za Europski parlament donose novosti. Do sada smo imali više birača nego stanovnika ili primjera gdje su i mrtvi glasovali. Nakon dva desetljeća to se mijenja.

Pročitajte i ovo Josipa Krajinović i Arsen Bauk Bruse se detalji Hoće li se nastaviti rasipanje SDP-ove koalicije? Arsen Bauk otkrio je li postignut dogovor s Dalijom Orešković Izbori Devet videa VIDEO Novi potez Državnog izbornog povjerenstva: Pogledajte kakve su videe pripremili

'Očekujem da će on iznositi oko 3.750.000 što je za negdje za 800.000 manje nago je bilo na referendumu za 2012', kazao je ministar uprave Arsen Bauk.

>> Vukovar: U registru birača zapazio šest nepostojećih kućnih brojeva

S posljednjim podacima ministarstva 2.694 birača glasovat će izvan mjesta prebivališta, 2.332 uz žutu potvrdu mogu glasovati bilo gdje u Hrvatskoj, 2.620 u inozemstvu, a 1.005 državljana bez prebivališta u veleposlanstvima ili konzulatima.

S obzirom na smanjen broj birača izlaznost bi ovoga puta mogla biti veća. 'Izlazak od 43 posto na referendumu jednak izlasku od 52 posto realnom, sadašnjeg popisa birača. Mislim da je taj broj puno realniji i da one priče o malom izlasku su, ustvari, bile i posljedica ovih problema s popisom birača', kazao je Bauk.

Za manje od dva tjedna imat ćemo konkretne pokazatelje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene