456884
456884
456884
456884
456884

NJIHOV ŽIVOT KAO DA JE STAO U NEKOM PROŠLOM STOLJEĆU - I u 2016. godini dio Hrvatske ovako živi

  • , 13.11.2016., 11:56
  • Autor:
  • komentara

Možete li zamisliti da ujutro ustanete, a u kući nemate vodu za osobnu higijenu ili kuhanje kave?

 
 
 
 
Život bez vode (Video: Dnevnik Nove TV)
Život bez vode (Video: Dnevnik Nove TV)

Čini se to nemogućim u 21. stoljeću, no upravo tako živi više od 50 tisuća hrvatskih građana jer do njihovih domova nije stigao vodovod. Naša je ekipa bila u baranjskom Podolju.

Jutarnja higijena na dvorišnom umivaoniku iz prošlog stoljeća. Da bi se uopće umila Marika Kuprešak se mora dobro oznojiti. Iz svoga bunara Marika izvlači vodu za kupanje, kuhanje, pranje i piće. Na bunar dolazi i 50-ak puta na dan. "Ako 3 mašine onda 300 litara. I još treba za piti, za kuhati i za sve. Toliko moram nositi", kaže Marika.

Marikina susjeda Zlata Strugar vodu za pranje rublja nabavlja doslovno s nebesa. "Iz neba nam dolazi, odozgora. Mi čekamo kad kiša pada onda hvatamo. Zato smo i uzeli ove kante općinske da imamo u čega hvatati kišnicu, ako ništa drugo", kaže ona.

Unatoč suvremenim kućanskim uređajima život u Podolju kao da je stao u nekom prošlom stoljeću. Da apsurd bude veći magistralni cjevovod prošao je mještanima Podolja tik uz kuće. Pola sela je dobilo vodu. Druga polovica nije. Problem je što općina nema novca da završi započeti projekt. Podoljani ne prihvaćaju takav odgovor. Tim više što je pola sela dobilo vodu.

Do mještana Podolja nisu stigle vodovodne cijevi, ali ni obećana mineralna voda. Ljeti, kad bunari presuše, nitko ih ne pita jesu li žedni.

Prema podacima Hrvatskog FIL zavoda za statistiku, čak 115.229 Hrvata u svojim domovima nema kupaonicu. Nešto više od 52.000 osoba u stanu nema vodovodnu instalaciju, a bez električne energije živi 5 tisuća 38 hrvatskih građana.

Dodajmo i to da prema standardima Europske unije - svako mjesto s više od 50 stanovnika treba imati vodovod. Baranjsko selo Podolje, koje je posjetila naša ekipa, ima oko 130 stanovnika. Dakle, u Hrvatskoj danas bez vode, struje i kanalizacije živi 162 tisuće 667 naših sunarodnjaka.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se