Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predao zahtjev

Čačić zatražio da kaznu izdržava u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić zatražio je od mađarskog pravosuđa da u Hrvatskoj izdržava kaznu zatvora na koju ga je zbog prometne nesreće osudio sud u Mađarskoj, potvrdili su večeras u Ministarstvu pravosuđa RH.

Radimir Čačić je zahtjev za izdržavanjem kazne u Hrvatskoj preko svog odvjetnika predao Ministarstvu pravosuđa RH, koje ga je prevelo na mađarski jezik i uputilo ga mađarskom ministarstvu pravosuđa. Mađarske vlasti nemaju rok u kojem trebaju odgovoriti.

Radimira Čačića mađarski je sud pravomoćno osudio na 22 mjeseca zatvora zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj su u siječnju 2010. poginule dvije osobe. Po toj presudi, bivši prvi potpredsjednik vlade trebao bi u zatvoru odslužiti polovicu kazne, to jest 11 mjeseci.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nije se vidjela Žena u Dalmaciji iscrtala zebru na cesti, dobila je kaznu Kažnjen PPD - 1 Manipulacija tržištem? PPD dobio vrtoglavu kaznu od mađarskog regulatora: "To je neuobičajeno visoka kazna za takvu vrstu prekršaja"

>> Hrvati podijeljeni na društvenim mrežama: Dok jedni suosjećaju, drugi likuju

Hrvatska s Mađarskom nema bilateralni ugovor o suradnji u izvršenju zatvorskih kazni, ali mogućnost da zatvorsku kaznu služi u Hrvatskoj Čačiću dopušta Konvencija Vijeća Europe o transferu osuđenih osoba. No, za to je potrebna suglasnost dviju država. Konvencija dopušta da države potpisnice jedna drugoj međusobno ustupe izvršenje zatvorske kazne po načelu uzajamnosti.

Ako se dvije države slože da Čačić izdržava kaznu u Hrvatskoj, morao bi se provesti postupak egzekvature, što znači da bi se presuda izrečena u Mađarskoj morala uvesti u hrvatski pravni sustav te bi se, bez ulaženja u njezin sadržaj, trebala uskladiti s hrvatskim Kaznenim zakonom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene