Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stoji u centru

Čačić: 'Izbjegavamo sraz ideologija i stranaka koje nisu dale rezultate i rješenja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Narodne stranke - reformisti Radimir Čačić najavio je u subotu kako će ta stranka pozvati na okupljanje ostale stranke centra i pojedince s prepoznatljivim političkim stavovima, kako bi stvorili novu političku snagu koja će se suprotstaviti postojećim političkim blokovima.

"Na političkoj sceni danas treba izbjeći politički sraz ideologija i stranaka koje, nažalost, nisu dale rezultata i ne nude rješenja, ili im je interes sukob na ideološkoj razini, a to može učiniti samo centar", rekao je Čačić novinarima uoči sjednice Glavnog odbora stranke.

Pročitajte i ovo Krešendo: Jadranka Kosor podcast Krešendo Bivša premijerka otkrila kako je izgledalo sastavljanje lista: ''Jadranka Kosor pronađena gola na vrhu zgrade, naišao je Šeks...'' Krešendo: Jadranka Kosor, Vesna Pusić i Hrvoje Krešić KREŠENDO HRVOJA KREŠIĆA Pikanterije i političke izdaje: "Složila mi se slika da su ga imali u šaci, moj muž je zamalo pao u nesvijest"

Od stranaka centra na suradnju namjeravaju pozvati stranke poput Novog vala Ljube Jurčića te Demokratskog centra, s kojima saborski zastupnici reformista već surađuju i imaju zajednički saborski klub, kao i Nacionalni forum Nikice Gabrića. Što se tiče pojedinaca, Čačić navodi kako će to biti osobe koje djeluju na političkoj sceni, imaju ugled i rezutate te prepoznatljive političke stavove.

Među njima je svakako bivša predsjednica vlade i HDZ-a Jadranka Kosor s kojom je, kaže Čačić, surađivao i kad je bila na suprotnoj političkih poziciji. "Gospođa Kosor je netko s kim imamo i imat ćemo kvalitetnu političku suradnju, a vidjet ćemo u kojoj formi. Ona je rekla da želi politički djelovati i djelovat ćemo zajedno", rekao je.

Čačić: HNS nije u položaju da SDP-u postavlja uvjete

Što se tiče bivšeg predsjednika Ive Josipovića, reformisti drže da je on i dalje važan faktor na političkoj sceni te da nema nikakvih prepreka za zajedničku suradnju ako Josipović tako odluči. "Ako želi djelovati kao centar tu smo, otvoreni za suradnju. Ako želi djelovati u nekom drugom političkom prostoru, to je pitanje njegove političke prosudbe, ali i dalje imamo pozitivno mišljenje o njegovom djelovanju i visoko ga cijenimo kao čovjeka koji je puno dao hrvatskoj politici", poručio je Čačić. Za bivšeg SDP-ovca Slavka Linića navodi kako surađuju već desetljećima te vjeruje da će se to nastaviti i u budućnosti.

"Mi nemamo nikakvu ambiciju da u tome budemo lider. Okupljanja pretpostavljaju ravnopravne odnose i stranaka i osoba. Tu nema velikih vođa, nema stranaka koje se nameću drugima, jer u suprotnome ne možete postići rezuttat", kazao je.

Čačić očekuje uspjeh nedjeljnog referenduma u Labinštini protiv termoelektrane Plomina C, jer Vlada, ocijenio je, nije učinila dovoljno kako bi upoznala lokalno stanovništvo koje koristi im može donijeti takva investicija od gotovo milijardu kuna. S obzirom da Plomin C nakon realizacije podiže BDP za 0,5 posto svake godine, smatra kako Vlada, za koju rezultati referenduma nisu obvezujući, mora odlučiti u interesu Hrvatske, ali uz obvezno gašenje najvećeg zagađivača Plomina A te jamčeći ekološku budućnost tog kraja.

Vezano za kutinsku Petrokemiju, Čačić kaže kako je ona mogla biti privatizirana već krajem 2012., i to od prvorazrednih igrača, ali vlada je tada propustila priliku uprihodovati 150 milijuna eura, uz jamstvo investiranja u nove tehnologije i ekologiju. U međuvremenu se, dodaje, u tvrtku uložilo 500 milijuna kuna, a partneri svoja potraživanja pretvaraju u vlasništvo i ne ulažu ništa, te ne postoje nikakva jamstva da će stvarna ulaganja od oko milijardu kuna biti realizirana. "Upropastili smo Petrokemiju, a sada se pokušavamo izvaditi iz problema u koje smo se sami doveli", zaključio je Čačić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene