Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pred mađarskim sudom

Vještak na suđenju Čačiću: Prekoračenje brzine je dovelo do nesreće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radimiru Čačiću na županijskom sudu u mađarskom Kapošvaru sudi se za izazivanje prometne nesreće u kojoj su u siječnju 2010. poginule dvije osobe.

Drugi prometni vještak je u svom svjedočenju mađarskom sudu rekao kako je nesreću izazvalo prekoračenje brzine. Njegovo svjedočenje prevodilo se svima u sudnici.

Pročitajte i ovo Kombi s migrantima Odbio se zaustaviti Optužen Moldavac koji je divljao po Zagrebu u kombiju punom migranata Prometna nesreća u Splitu - 7 prometna nesreća Dvije osobe ozlijeđene: Udario pješaka pa završio na krovu

Prije pauze prvi je prometni vještak izjavio da se vozila nisu kretala istom brzinom i da udarac nije bio prejak. Rekao je da je koban bio trenutak kada je Škoda udarila u ogradu. Brzinu kojom je Radimir Čačić vozio nije spominjao, pričao je o zračnim jastucima. Na izravno pitanje sutkinje kojom je brzinom Čačić vozio, vještak je izbjegavao reći i odgovarao je nešto drugo. U obitelji Liptak bila je zavladala nervoza, a Katalin se preselila u prvi red sudnice i s nestrpljenjem iščekivala odgovor vještaka. Kada je napokon progovorio, vještak je svojim riječima zbuznio cijelu sudnicu. 'Čačić nije vozio pretjerano brzo', rekao je još uvijek ne želeći odati brzinu vožnje.

Nakon toga, vještak je izjavio kako možda u izvještaju nije trebao napisati da Radimir Čačić nije pretjerano brzo vozio i tako sam demantirao svoju prošlu tvrdnju.

Katalin Liptak, vozačica Škode, dala je izjavu Novoj TV. Nakon prvog dijela suđenja tijekom pauze, rekla je kako je zadovoljna tijekom sudskog procesa. Dodala je kako se pozdravila s Radimirom Čačićem, no naglasila je kako se nisu rukovali.

Katalin je rekla kako se nada da će presuda navesti Čačića da ovakve stvari više ne radi. Istakla je kako će, ukoliko ne bude zadovoljna presudom mađarskog suda, podnijeti privatnu tužbu.

Nitko nije vidio maglu

Prvi je na današnjem suđenju iskaz dao svjedok koji je prvi naišao na mjesto nesreće. Ispričao je kako je bilo vjetrovito i hladno. Ni braniteljica niti tužiteljica za njega nisu imale pitanja.

Tada je svoju stranu priče ispričao svjedok vatrogasac koji je kidao vrata na automobilu i izvlačio ozlijeđene. Ne sjeća se svih detalja, no kaže da je bilo strašno. Vatrogasac je dodao kako je padala kiša, no tvrdi da nije bilo magle i da je vidljivost bila dobra. Dodao je kako je vozačica Škode imala upaljena svjetla.

I treći svjedok, također vatrogasac koji je bio na mjestu nesreće, tvrdi da nije bilo magle i da je vidljivost bila dobra. Dodao je kako su putnici Škode bili teško ozlijeđeni te kako je samo vozačica bila pri svijesti.

Četvrti je svjedočio policajac koji je nakon nesreće stigao na mjesto događaja. I on je ponovio da je vidljivost bila dobra. Dodao je kako je vozačica Škode bila pri svijesti nakon sudara.  Peti svjedok bio je policajac koji je nakon regulirao promet nakon nesreće. Dodao je da je nakon sudara ugasio motor Škode i svjetla. Potvrdio je da je vidio Čačića na mjestu nesreće te nastavio pričati o ozljedama  putnika.

Radimir Čačić za sada svjedocima nije postavio ni jedno pitanje, samo je slušao prevoditelja. Čačićevi odvjetnici sve su svjedoke pitali za svjetla na Škodi. Prvi nakon pauze prvi je svjedočiti počeo Norbet Horvath, šef policijske patrole koji je slikao automobile na očevidu i vještačio Škodu u kojoj je poginulo dvoje ljudi. 

Veliki interes medija

Iako je snimanje zabranjeno, suđenje je započelo uz ogroman interes novinara.

Čačić se na drugom ročištu pojavio nešto prije 9 sati u pratnji svog mađarskog odvjetnika Petera Zamecsnika i dva prevoditelja. Njegov hrvatski branitelj Čedo Prodanović nedolazak je opravdao zdravstvenim razlozima. U izjavi Prodanović je rekao da se na raspravi neće pojaviti zbog operacije koljena.

Sud bi prije završetka postupka trebao provesti još jedno vještačenje koje je naknadno zatražila obrana, uvjerena da je u prvom vještačenju pogrešno utvrđeno da je Čačić vozio od 140 do 150 kilometara na sat kada je svojim automobilom na autocesti udario u Škodu Fabiju kojom je upravljala Katalin Liptak.

Iduće ročište najavljeno je za 17. travanja.

Prije presude još jedna rasprava

U automobilu je bila s 81-godišnjom majkom Imrene Antal i 60-godišnjim suprugom Gyorgyjem Liptakom, koji su umrli od teških ozljeda. Osim prevelike brzine, u vještačenju stoji da je za nesreću kriva i zakašnjela reakcija vozača.

Njegov hrvatski odvjetnik Čedo Prodanović ranije je izjavio kako ne očekuje da će suđenje danas biti dovršeno te da bi do izricanja pravomoćne presude trebalo održati barem još jednu raspravu. Nakon što mu je na prvom pojavljivanju pred sudom pročitana optužnica Čačić je rekao da ljudski osjeća odgovornost i žaljenje, ali optužbe nisu utemeljene jer nije vozio prebrzo, a i vidljivost je bila loša.

Prije nego što je preuzeo dužnost prvog potpredsjednika vlade Čačić je izjavljivao da će se povući iz političkog života ako ga osude na bezuvjetnu kaznu. Mnogi pravni stručnjaci procjenjuju da će Čačić zbog niza olakotnih okolnosti ipak biti osuđen uvjetno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene