Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcija na obustavu mirovina

'Što su umirovljenici skrivili ovoj Vladi da se na ovakav bešćutan način okomila na njih?!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon najave obustave isplate 50.000 mirovina reagirao je i BUZ.

Blok umirovljenici zajedno (BUZ) danas je nevjerojatnom i grotesknom ocijenio mogućnost da oko 50 tisuća umirovljenika ne dobije mirovinu za listopad zbog toga što nisu dostavili svoj OIB, upozoravajući da je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) do tog podatka za svakog svog korisnika mogao doći kontaktirajući Poreznu upravu koja je po službenoj dužnosti građanima određivala OIB.

Pročitajte i ovo 13. mirovina; ilustracija - 2 Borba za preživljavanje Umirovljenici povećavaju šanse za 13. mirovinu? Ministar je u čudu, ali oni ne odustaju Marin Piletić usklađivanje mirovina Ministru je čudna peticija Sindikata umirovljenika kojom traže veće mirovine: "Već idemo u izmjene Zakona..."

Mogućnost da bez mirovine za listopad ostane 5400 umirovljenika iz Hrvatske te oko 46.000 korisnika mirovine iz inozemstva, koji u trenutku ostvarivanja mirovine OIB nisu imali jer tada nije postojao ili im nije dodijeljen jer ne žive u Hrvatskoj, o čemu su zvjestili mediji, BUZ smatra iživljavanjem vlasti nad umirovljenicima.

'Pa što su to umirovljenici skrivili ovoj socijalno neosjetljivoj, a dodali bi sada već i nenarodnoj Vladi, kada se na ovakav bešćutan način okomila baš na njih', piše BUZ u priopćenju.

>> Obustavlja se isplata 50.000 mirovina, evo zašto

'Koliko državna birokracija može biti nesposobna, bahata, a bogme i poprilično glupava jasno je i iz činjenice da su do svakog OIB-a mogli doći i sami kontaktirajući pri tome opet jednu isto tako bahatu, i očito glupavu službu - upravu koja je po službenoj dužnosti građanima i određivala njihove OIB-e te ih uredno svakom od njih dostavila na njihovu adresu stanovanja', ističe.

Umjesto da se na takav način izađe ljudima u susret, posebno jer se radi o najugroženijoj socijalnoj skupini, upozorava BUZ, država se kroz Ministarstvo rada i mirovinskog sustava odlučila 'na treniranje strogoće bezrazložnim, a rekli bi i nezakonitim, nametanjem nekog stupidnog pravila po kojem svaki pojedinac HZMO-u mora dostaviti svoj OIB jer u protivnom ostaje bez svoje mirovine'.

BUZ stoga bahatom smatra izjavu pomoćnice ministra rada i mirovinskog sustava Mirjane Rađenović, koja je za HTV sinoć izjavila da će sporne mirovine umirovljenicima biti isplaćene zajedno sa zaostacima tek 'kada ispoštuju svoju zakonsku obvezu, odnosno dostave podatke o OIB-u'.

'Dotična očito nije ni svjesna kako bi ministarstvo, odnosno HZMO prošlo na sudu (EU) ako dođe do neke tužbe od strane onih kojima je netko protivno svim Zakonima i njihovom Ustavnom pravu ukinuo, odnosno stopirao isplatu mirovine', ocjenjuje BUZ .

Ističe da Hrvatska doista jest od 1. srpnja punopravna članica EU, što podrazumijeva i određena ponašanja usklađena s navedenom činjenicom, 'no očito je da su mnoge glave u Hrvatskoj još uvijek u nekoj dalekoj prošlosti… u kojoj će očito je, i na žalost, mnogi od njih zauvijek i ostati'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene