Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'U protekle četiri godine bili su potpuno marginalizirani'

Ministar Butković najavio velike projekte vrijedne nekoliko stotina milijuna eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević za svoj prvi radni posjet odabrali su Vukovar i Vukovarsko srijemsku županiju.

Ministar Oleg Butković najavio je nekoliko velikih infrastrukturnih projekata, poput Višenamjenskog kanala Dunav Sava, izgradnje vinkovačke obilaznice, kao i tzv. Šokačke magistrale koja bi Vukovarcima put do autoceste skratila za 15 kilometara.

Pročitajte i ovo Oleg Butković O poslovima ministrova brata Butković od Milanovića traži ispriku: "Bilo bi pristojno, ali znam da očekujem previše" Oleg Butković Novo prozivanje Nastavlja se okršaj Milanovića i Butkovića: "Tko se vozi u helikopteru?"

Do sredine godine očekuje se dokumentacija za modernizaciju i elektrifikaciju pruge Vinkovci Vukovar kojom se sada vozi 50 km na sat.

Nakon obnove brzina bi bila 120 km. Investicija je vrijedna 55 milijuna eura i gradit će se novcem EU. Cilj je da radovi krenu krajem godine.

Ove godine kreće se i u izradu dokumentacije za kanal Dunav Sava. Projekt je vrijedan 850 milijuna eura i za njega će se tražiti novac iz EU fondova.

Ministar Butković najavio je i početak izgradnje istarskog ipsilona do tunela Učka, o čemu je razgovarao s koncesionarima. Što se autocesta tiče, još se razmatraju modeli kako stabilizirati tvrtku.

Ministri će poslijepodne posjetiti i poplavljeno područje u Posavini. Kraj obnove ministar Kuščević najavljuje za ljeto.

Željeznički koridor X.

"Govorili smo i o željezničkom koridoru X. koji je pao u drugi plan zbog nizinske pruge, i u tom smislu ove godine ide projekt modernizacije i elektrifikacije pruge Vinkovci-Vukovar. To je 55 milijuna eura. Ove godine će se raspisati natječaj i početi s radovima te s izradom potrebne dokumentacije da taj dio spojimo s Dugim Selom jer je činjenica da je taj dio X. koridora Hrvatskoj prevažan i tu ćemo staviti u šestu brzinu", poručio je Butković.

Sudjelujući na sastanku ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević najavio je da će njegovo ministarstvo biti potpora svim najavljenim infrastrukturnim projektima u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić izrazio je zadovoljstvo razgovorima s ministrima Butkovićem i Kuščevićem, naglasivši kako je nedopustivo da se nekada od Vinkovaca do Zagreba željeznicom putovalo dva i pol, a danas čak četiri sata, i da Vukovar nije povezan s autocestom Zagreb-Lipovac.

Višenamjenski kanal Dunav - Sava, od Vukovara do Šamca, jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata

"Očekujemo da će se svi ovi projekti realizirati jer je riječ o vrlo važnim projektima za nas, a koji su u protekle četiri godine bili potpuno marginalizirani", rekao je župan Galić.

Višenamjenski kanal Dunav - Sava od Vukovara do Šamca, u dužini 61 kilometar, jedan je od najznačajnijih infrastrukturnih projekata od velikog značenja za razvoj riječnog i kombiniranog prometa, poljoprivrede i vodnog gospodarstva Hrvatske. Izgradnja toga kanala bila bi i prvi korak u stvaranju kvalitetnog prometnog koridora Podunavlje - Jadran, koji bi uz plovnu magistralu Europe (Rajna - Majna - Dunav) bio najpovoljniji kombinirani put od Jadrana do srednje Europe, kao i veza Republike Hrvatske Dunavom do crnomorskih luka, istaknuo je župan Galić.

Planovima je zadovoljan i vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić, rekavši kako će se izgradnjom vinkovačke istočne obilaznice steći uvjeti za izmještanje teretnog prometa s vinkovačkih gradskih prometnica.

"Vrlo brzo će se ići s raspisivanjem natječaja i izgradnjom prvih šest kilometara istočne obilaznice do Mirkovaca, a potom i do državne ceste Vinkovci-Nuštar", kazao je Karlić.

Ministar Oleg Butković posjetio je i Luku Vukovar koja je 2015. godinu završila s 23 posto većim pretovarom u odnosu na godinu prije i kojoj predstoji proces privatizacije. (M.B.K. / Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene