Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bušilice idu u povijest?

Hrvatski stomatolozi: Karijesi bi se uskoro mogli liječiti matičnim stanicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Hrvatske komore dentalne medicine kažu kako je moguće da će metoda poticanja matičnih stanica u dogledno vrijeme biti u primjeni.

Tim znanstvenika sa Sveučilišta King u Londonu nedavno je pokazao da kemikalija može potaknuti matične stanice u zubnoj pulpi na taj način da one izliječe sitne rupe u zubima miševa. Naziv lijeka koji su napravili je Tideglusib.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Po oralnoj higijeni na europskom dnu Šokantni podaci: Hrvati u prosjeku zube peru - svaki peti dan! Slika nije dostupna Moraš ga voljeti i kada ti zube vadi: Raspjevani stomatolog osvojio novom hitom

Lijek su primijenili tako da su biorazgradivu spužvicu namočili u spomenuti lijek te je onda gurnuli u oštećenje na zubu, odnosno rupu. U studiji koja je objavljena u znanstvenom časopisu Science Reports, navedeno je da je ta metoda liječenja zuba dovela do "potpunog i efektivnog prirodnog oporavka".

Što o navedenoj metodi misle hrvatski stomatolozi te hoće li bušilice i strah od posjeta zubaru uskoro otići u povijest upitali smo Hrvoja Pezu, predsjednika Hrvatske komore dentalne medicine.

"Ovakvo liječenje karijesa predstavlja jedno od niza znanstvenih istraživanja i studija koje se trenutno provode u svijetu u terapiji karijesa, kao jednom od najraširenijih bolesti kod čovjeka. Potencijal matičnih stanica se danas sve više i više otkriva, tako da danas imamo već banke matičnih stanica, a kao jedan od izvora navode se i stanice iz pulpe zuba. Naravno, još uvijek je u fazi istraživanja daljnja primjena dobivenih stanica", kaže Hrvoje Pezo, specijalist stomatološke protetike.

Iz komore poručuju kako u skoroj budućnosti očekuju pojavu lijekova i terapijskih postupaka koji bi se mogli efikasnije primijeniti u suzbijanju i liječenju bolesti zubnog karijesa.

"Moguće je da će i ova metoda poticanja matičnih stanica biti u kliničkoj primjeni u dogledno vrijeme. No naravno, to su sve metode liječenja dok je najbolja metoda borbe sa zubnim karijesom preventiva to jest redovito održavanje oralne higijene i kontrolnih pregleda kod doktora dentalne medicine. Jer karijes je bolest koja se može vrlo jednostavno spriječiti", poručuju iz Komoere.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene