Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BURNO NA ODBORU ZA ZNANOST

"Vi ste autokrat koji o sebi govori u trećem licu. To nešto govori o vama"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sjednici Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu izbila je svađa između Sabine Glasovac i Andre Krstulovića Opare.

Sjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, završila je bez da je utvrđen njezin dnevni red, unatoč polemičnoj i incidentnoj raspravi koja je potrajala oko 75 minuta.

Pročitajte i ovo Sabina Glasovac (SDP) Peglaju detalje SDP prihvatio nacrt suradnje s Možemo! u Zagrebu, Glasovac komentirala napise o Klisoviću na čelu Skupštine Sabina Glasovac Reakcije ne jenjavaju Gaf SDP-ove Sabine Glasovac: Optužila bivšu predsjednicu da je pjevala na Mamićevom rođendanu, a zapravo je pjevala - Bandiću

Sporno je bilo treba li i pod kojim uvjetima uvrstiti u dnevni red raspravu o izjavi državnog tajnika Matka Glunčića vezanu uz ispodprosječne rezultate hrvatskih učenika na PISA istraživanjima da su "u statistiku ušla i djeca s posebnim potrebama i nacionalne manjine", a za koju se Glunčić u više navrata ispričao.

Krstulović Opara (HDZ) traži samo izbor članova Nacionalnog vijeća za znanost.

Predsjednik Odbora Andro Krstulović Opara (HDZ) predložio je dnevni red s jednom točkom - izborom članova Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj te je pozvao nazočne kolege da njihovim izborom omoguće tim važnim resorima da funkcioniraju, što nije bio slučaj prošle godine.

Naglasio je da je u tijeku i plenarna sjednica Sabora pa bi se odluka Odbora potvrdila isti dan.

SDP, Živi zid i SNAGA, SDSS inzistiraju na raspravi o Glunčiću

Sjednica Odbora na kojoj su trebali biti izabrani članovi Vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj te raspravljena ostavka predsjednika Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju Vlatka Silobrčića prekinuta je prije tri dana na samom početku nakon što su sjednicu napustili članovi SDP-a i predstavnici nacionalnih manjina, tražeći da se uvrsti rasprava o Glunčiću.

Mirando Mrsić (SDP) zatražio je da se predloženi dnevni red proširi s još dvije točke koje su bile predložene, a to je rasprava o ostavci Vlatka Silobrčića i rasprava o "diskriminatornim izjavama" državnog tajnika Matka Glunčića.

Krstulović Opara odbio je zahtjev te kazao da je rasprava o Glunčiću moguća ako se iz prijedloga ukloni pozivanje na Zakon o suzbijanju diskriminacije, jer, kako je kazao, za taj zakon postoji Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Po njemu, prijedlog dnevnog reda rezultat je nemogućnosti dogovora oko kompromisnog prijedloga.

"Ponudio sam opoziciji kolegijalni odnos, odnosno raspravu, ali je ona to odbila", kazao je Krstulović Opara.

Glasovac predsjedniku Odbora: Lažete!, on uzvratio: Opstruirate!

Sabina Glasovac poduprla je Mrsićev prijedlog, a za Krstulovićeve riječi da je opozicija odbila kompromisni prijedlog, kazala je da da laže.

„Vi meni četiri puta kažete da lažem“, požalio se Krstulović Opara

"I peti ću put. Kad lažete!", kazala je Glasovac i dodala da će, ako Odbor nastavi odbijati raspravu o tome, s obzirom na problematiku diskriminacije, predsjednik Sabora morati u roku od osam dana sazvati sjednicu Odbora.

Opara je to nazvao incidentnim ponašanjem i opstrukcijom rada Odbora, a Glasovac njegovo ponašanje autokratskim.

"Vi ste autokrat. Tražim da se poštuje poslovnik. Vidite vi našeg predsjednika. Vidite kako izgleda autokracija na upakiran način. Ovako izgleda demokracija na način Andre Krstulovića Opare koji o sebi govori u trećem licu. I to nešto govori. Autokracija i stvaranje privida za demokracijom je iskaz toga da se ovdje želi braniti rasprava, ali manipuliranjem", kazala je Glasovac predsjedniku Odbora.

Sjednica je odgođena do 22. ili 23. prosinca i na njoj će se raspravljati o imenovanju novih članova u Nacionalnom vijeću za znanost i visoko obrazovanje, dok je rasprava o Glunčiću i dalje neizvjesna.

Mirando Mrsić ustrajao je da je jedna trećina članova odbora zatražila raspravu o Glunčiću, te da nitko nema pravo saborske zastupnike onemogućavati u tome.

Branimir Bunjac (Živi zid i SNAGA) smatra da je izjava državnog tajnika iz područja obrazovanja dovoljan razlog da Odbor raspravlja o njoj, a pogotovo zbog toga što ju je izrekao sam državni tajnik. Također, kazao je da rasprava šalje lošu sliku o radu Odbora te predbacio nazočnima da bi se takve stvari riješile i prije sjednice - da za njih ima volje.

Pupovac: Širenje rasprave na druge odbore otežat će problem

Milorad Pupovac (SDSS) podržao je Mrsića i upozorio je će širenje rasprave na druge odbore samo otežati problem, kao i Siniša Glavašević (SDP), koji je predložio da se sjednica odgodi i nastavi drugom prilikom.

U jednom trenutku Andro Krstulović Opara namjeravao je predložiti da se utvrdi kako postoji evidentan spor oko toga koji odbor treba raspravljati, u kojem je slučaju potrebno predložiti Odboru za ustav i poslovnik da to raspravi, ali je na kraju donio rješenje da se sjednica prekine i nastavi 22. ili 23. prosinca. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene