Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NASUKAVANJA I POTRAGE

Burna noć: Niz akcija spašavanja na moru, nautičari ignorirali upozorenja o nevremenu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od večernjih sati pa sve do jutra Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru primila je niz dojava o nasukavanju plovila, a u jednom je slučaju za brodicom koja je ostala bez pogona organizirana i višesatna potraga.

Unatoč pravovremenoj najavi nevremena, sinoć i noćas problema je u Istri bilo i na moru. Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o koordiniranim spasilačkim akcijama poduzetima u suradnji s pulskom Lučkom kapetanijom.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Slika nije dostupna Prolazio kroz Splitska vrata Na Braču se nasukao brod 'Alfa dragon'

Prva spasilačka akcija pokrenuta je u 20:20 na poziv sedmeročlane posade havarirane talijanske jedrilice "Alexa", koja je ostala bez pogona oko 10 nautičkih milja zapadno od Umaga usred jakog nevremena. MRCC Rijeka za spasilačku akciju angažirao je privatnu motornu jahtu "Follow me V" koja je tada plovila kod Novigrada jer zbog vremenskih uvjeta nisu mogle isploviti brodice pulske kapetanije ni one pomorske policije.

Budući da je "Alexa" ostala bez struje, nije bilo moguće utvrditi njezinu točnu poziciju pa je MRCC Rijeka u komunikaciji s talijanskim MRCC Roma proslijedio podatke o zadnjoj utvrđenoj pozicij brodice svim brodovima na tom području. U potrazi je angažiran i helikopter talijanske Obalne straže, a oko ponoći u potragu su isplovila i dva plovila pomorske policije iz Umaga. Posada broda "Follow me V" javila je noćas oko 2 sata da su pronašli havariranu talijansku jedrilicu u teritorijalnim vodama Italije, oko 32 nautičke milje zapadno od Brijuna.

Uskoro su onamo pristigli helikopter i brod talijanske Obalne straže, na koji je ukrcano svih sedam talijanskih državljana. Svi su dobro i nisu ozlijeđeni.

Tijekom ove potrage, u 21:15 sati u MRCC-u Rijeka zaprimljen je poziv posade slovenske brodice koja je ostala bez pogona tijekom plovidbe oko Crvenog otoka, u blizini Rovinja. Posadi je naloženo da se usidri i čeka prolazak nevremena. Jutros u 6 sati iz Lučke ispostave Rovinj dojavljeno je da se brodica nalazi na oko 8 NM od Rovinja te da je organizirano privatno tegljenje.

Nadalje, oko 22 sata zaprimljena je dojava da se na ulazu u Limski kanal nasukalo njemačko plovilo sa 6 osoba. Nitko nije ozlijeđen, a osobe iz plovila same su izašle na obalu. Zbog nepristupačnog terena po njih je upućena policijska patrola kopnenim putem.

Kod Rovinja su se u isto vrijeme nasukale talijanska i njemačka brodica. Posade su uspjele doplivati do kopna te će se tijekom današnjeg dana javiti u Lučku ispostavu Rovinj za odsukavanje plovila.

Od ponoći do jutra u MRCC-u Rijeka zaprimljen je još niz dojava o nasukanjima plovila, srećom bez stradalih ili veće materijalne štete, slijedom čega službenici Lučke kapetanije Pula i mjesno nadležnih lučkih ispostava tijekom današnjeg dana obavljaju očevide, navedeno je u priopćenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene